KÖTTnöt

Klassisk grytstek med vintergrönsaker

In KÖTT, nöt on

Man kan bara älska en bra, enkel köttgryta som snabbt förbereds, sköter sig själv och som inte kan misslyckas. Jag körde grytan i min crockpot men det går givetvis lika bra med en gryta i ugnen.

Resultatet hänger på att man använder bra kött som man bryner med kärlek samt en fin buljong. Löken och grönsakerna sköter resten.

Den här traditionella grytan lagade jag till årets St Patrick’s Day, Irlands nationaldag för jag fick prova en färsk, härlig fransyska från Irland. Läs mer om köttet nedan.

Klassisk grytstek med vintergrönsaker

Steg

 1. Värm ugnen till 150 gr för vanlig ugn, 130 gr för varmluftsugn.
  För crockpot: sätt den på High (ca 5 tim), kör du Low får räkna med fler timmar.
 2. Salta och peppra steken, gnid in kryddorna. Hetta upp olja på hög värme och bryn steken runt om tills den har fin färg. Ta upp steken, täck med folie och håll varm.
  Crockpot: lägg i steken när den är brynt.
 3. Bryn grönsakerna i olja 5-7 minuter tills de får lite färg och ta upp. Lägg tillsammans med köttet.
  Crockpot: lägg i tillsammans med köttet.
 4. Fräs löken genomskinlig på medelvärme. Tillsätt vitlöken, fräs ytterligare några minuter.
 5. Värm buljongen.
 6. Lägg steken med lök och grönsaker, inklusive köttsaft, i en stor gryta. Crockpot: tillsätt löken med steken och grönsakerna.
 7. Bind ihop bunten med timjan med bomullsgarn eller liknande (lätt att senare fiska upp). Tillsätt buljongen, timjan och persilja. Krydda lite extra med salt & peppar. Täck grytan med folie och ett tättslutande lock.
  Crockpot: lägg bara på locket (utan folie)
 8. Tillaga grytan i ugn, ca 3 tim tills köttet är mört.
  Crockpot: High ca 5 tim (Low längre tid)
  Känn med en sticka.

Om du vill göra en sås, (annars servera grytan som den är):

Ta upp köttet och grönsakerna och håll varmt.
Sila skyn och häll i en kastrull. Späd skyn med t ex en skvätt rödvin eller fond + vatten. Red såsen med lite maizena om det behövs.  Smaka av med salt och peppar. Skär köttet och servera med potatis.

Ingredienser

4-6 port.

Till servering

St Patrick's Day hatt

Köttet hade en kvalitetsstämpel Bord Bia – Irish Food Board, vilket garanterar att nötköttet producerats och bearbetats enligt de strikta bestämmelserna som finns i Bord Bias Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS).

Garantistämpeln kvalitetssäkrar flera saker: gräsbetande djur upp till 10 mån/år (milt klimat), kalvar går från födseln tillsammans med sina mammor och dias under lång tid, ISO 17065: 20122 (globalt erkänd toppstandard för produktcertifiering), sluten produktionskedja med spårbarhet, hållbart åtagande och lågt koldioxidavtryck och 32 000 bönder anslutna.

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka