- ÄGG7
- ARTIKLAR117
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD10
- Brunch & buffé9
- burgare6
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert50
- destillat10
- dip & röror12
- dressing7
- drinkar & cocktails18
- DRYCK44
- events49
- fågel28
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER34
- intervjuer3
- jul11
- kakor26
- kall sås9
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER16
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat11
- nöt8
- öl7
- OST44
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA12
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis3
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- november 2023
- september 2023
- juni 2023
- maj 2023
- mars 2023
- februari 2023
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- Monika Österheim
Restaurang OCRA
Restaurang OCRA i Stockholm är Granerogruppens senaste tillskott tillsammans med intilliggande Granero Bakery. De ligger i Norra Djurgårdsstaden i Gasverkets übercoola historiska lokaler. Kanonbra brunchställe, vågar jag lova! Har ni barn springer ni några meter över torget efter maten och går på Spårvägsmuseet.
Monika ÖsterheimKäsespätzle
Käsespätzle – hemgjord spätzle varvat med fläsk och stekt lök i en gratäng som gratineras med en massa god ost. Perfekt tillbehör till varmrätt men även på buffén, till Oktoberfesten eller som vickning.
DagDaimsnittar med choklad
Daimsnittar med choklad till fikat som är lättbakade och söta så de tillfredställer snabbt sötsuget när det sätter in.
DagKlassiska pretzel
Hembakade klassiska pretzel – kringlor – doppade i lut för karakteristiskt utseende och smak, snyggt snittade och strösslade med grovsalt. Hårda på ytan och ljuvligt mjuka inuti. Otroligt gott!
DagGratinerade potatisrester
Mitt tidigare populära recept är här taget till nästa smaknivå – gratinerade potatisrester med skinka och ost. Otroligt goffigt och gott.
Monika ÖsterheimEspresso Martini
Alltid lika gott med en Espresso Martini. I alla fall om man gillar kaffe och kaffedrinkar. Skummet blir extra härligt i martiniglas.
DagPolkamilkshake
Given succé! Denna härliga polkamilkshake passar alla åldrar men kan bli vuxen i smaken med en skvätt vodka. Perfekt avslutning på brunchen!
Monika ÖsterheimChill Out vinserie fyller 20 år
Chill Out firar 20 år på svenska marknaden med sina populära boxar och flaskor och levererar en ny hållbar design med ny logotyp. Albin Edberg lagade utsökt mat till vinerna på presslunchen.
Monika ÖsterheimSallad med jordgubbsdressing
Dra mig baklänges så makalöst gott det här blev! En sallad med krispigt grönt, len avokado, salt bacon, syrlig feta, söta jordgubbar, knapriga mandlar och krutonger. Det kan inte bli bättre en varm sommardag.
Monika ÖsterheimSommartomat med dressing
Denna tjusiga sommartomat med en härlig salt dressing, som gömmer sig under ett stort moln av finriven parmesan, är sommarens drottning.
DagUrsprungsbeteckning AVA i USA
1980 beslutade USA att införa ett system med ursprungsbetecknade viner. Systemet kallar de AVA vilket står för American Viticultural Area. Beteckningen liknar Frankrikes appellationssystem i grunden men mycket skiljer systemen åt. AVA syftar mest till själva området och mindre på vinifieringen som är tämligen fri.
Monika ÖsterheimKantareller och kräftor till ostpaj
Det här är en härlig ostpaj med smak av västerbottensost och kantarell. Pajen serveras till en kräftor och kantareller i en sallad med aprikosvinägrett. Perfekt förrätt eller smårätt under kräftsäsongen. Säsongens aprikoser smakar väldigt bra till svampen och skaldjuren.
Monika ÖsterheimPotage på potatis och rökt fläsk
Potage på potatis och rökt fläsk är en rustik, mättande soppa som kokar i buljong tills potatisen faller sönder och ger en härlig konsistens. Att grönsaker, kött, gryn eller frukt kokar så länge att det kokar sönder är just vad som utmärker en potage. Soppan tjocknar naturligt.
Monika ÖsterheimÄppeldessert i lager
Ljuvlig äppeldessert där äpplena varvas med mjuk pepparkaka, mascarponefluff och kanelkolasås. Garnera desserten med vackra, torkade äppelskivor.
Monika ÖsterheimGlasstårta Ferrero Rocher
En supersnabb glasstårta med favoriterna vaniljglass, nutella, rostade hasselnötter upphöjt med Ferrero Rocher & choklad. Vem kan motstå?
Monika ÖsterheimKnäckig äppelkaka
Ingen höst utan knäckiga äpplen till fikat eller som dessert. Det blir extra gott med generöst strösslad mandel. Använd smakrika svenska äpplen.
Monika ÖsterheimGratinerad fänkål med ricotta
Gratinerad fänkål i tunna skivor med knapriga kanter som toppas med ricotta och parmesan i följe med kryddor och kryddgrönt. Härligt och smakrikt tillbehör, trevlig smårätt både på buffén och till brunchen. Bra ensamrätt till lunchen.
Monika ÖsterheimHusmanskost – största kokboken
Husmanskost – svenska smaker av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske är en kokbok, fullproppad med recept från vårt älskade matarv. Tre års slit och ett stort verk, bildligt och bokstavligt.
Monika ÖsterheimViking Cinderella hösten 2020
Viking Cinderella kör weekendkryssningar fram till jul med tre avgångar i veckan. Är det säkert att åka i pandemin? Hur funkar säkerheten ombord? Vilka åtgärder har Viking Line vidtagit? Hur ser en kryssning ut i dessa tider när vi måste undvika trängsel? Jag åkte premiärturen och har svar på de flesta av frågorna.
Monika ÖsterheimBanancheesecake
En härligt fräsch banancheesecake utan tillsatt socker. Kakan får sin smak av mogna bananer, havresmul, kakao och hackade jordnötter. Vill du ha mer sötma ringlar du honung över.
Monika ÖsterheimGotland Summer Night
Gotland Summer Night är förebilden till denna vackra och goda gindrink som skiktar sig till en solnedgång av apelsin, cointreau och grenadine.
Monika ÖsterheimNätmelon med spännande smaker
Nätmelon, eller cantaloupe som den också heter, är smaksatt till perfektion med honung, limezest, flingsalt och Piment d’Espelette. Sommarens godaste smårätt, förrätt eller dessert. Våga prova nya spänannde smaker!
Monika ÖsterheimKiwisorbet med gul kiwi
Kiwisorbet är supergott, fräscht och lätt att göra. Sorbet på den gula kiwin – Sungold – ger en sötare sorbet och en ljuvlig smak. Smaken piggas upp med lite citronsaft.
Monika ÖsterheimMackmyra och Emil Åreng
Mackmyra har inlett ett långsiktigt samarbete med den smaksäkre och nyskapande bransch- och barprofilen Emil Åreng. Emil är nu destilleriets globala ambassadör. Läs mer om denna intressanta man, om hans bok och få tre av hans whiskycocktailrecept.
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:
Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.