ARTIKLAReventsKOKBÖCKER

Husmanskost – största kokboken

In ARTIKLAR, events, KOKBÖCKER on

Husmanskost – största kokboken

 

Det största referenssverket

Husmanskost är utan tvekan det största kokboksverket – bildligt och bokstavligt.

Kokboken heter inte bara Husmanskost utan med tillägget svenska smaker tolkat av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske (coolt namn på en kock). Dessa två kockar, med tydliga rötter i husmanskosten, slet i tre år. Kokboken landade äntligen i slutet av förra året (2019). Med en duns av 4 kilo, he he.

De fina bilderna är tagna av fotograf Pål Allan. Design och koncept är framtaget av Frankenstein Studio. Båda dessa partners ligger även bakom Pontus första prisbelönta kokbok – Pontus by the Book.

Husmanskost ny kokbok av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

Svenskt älskat matarv

Husmanskost handlar om kärleken till vårt svenska matarv, rätterna, råvarorna och hantverket. I en tid när husmanskosten håller på att falla i glömska tar Pontus och Tor med oss på en upptäcktsfärd bland genuina smaker och enkla råvaror.

Smygläsning innan lansering

Jag var inbjuden till en presslunch, smygläsning som det brukar kallas, några dagar innan kokboken släpptes (dec 2019). 

Tor Stålhandske var naturligtvis också på plats, mer fåordig än Pontus men desto flitigare i köket. Han tillagade smakprov från Husmanskost till vår lunch.

Vi fick provsmaka gäddqueneller, kräftströmmig, blodpudding och skånsk äpplekaka.

Gäddqueneller på mousseline

Gäddquenellerna var de godaste jag nånsin smakat, helt ljuvliga. Varför gör vi inte det oftare? Om vi gör det på mousseline, alltså en enklare variant än det franska originalet Lyonnaise, är det egentligen inte så svårt. Mousseline är i huvudsak en fyllningsfärs som går bra att göra i matberedare och det går snabbt och resultatet blir kanon.

Husmanskost ny kokbok av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

Kräftströmming

Kall inlagd kräftströmming hade samma smak som klassisk kräftströmming men som vi istället åt kall som inlagd strömming. Otroligt gott!

Husmanskost ny kokbok av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

Blodpudding

I kokboken står det att det är inte ovanligt att personer som smakar riktig blodpudding för första gången, utbrister ”är det så här blodpudding ska smaka?” Jag håller med. Jag är ingen blodpuddingälskare med den här var fantastisk.

Det är egentligen inte svårt att göra, det gäller att övervinna motståndet att gå och köpa 1 liter grisblod. Men det är värt mödan om resultatet blir som den Tor gjort till oss.

Husmanskost ny kokbok av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

Skånsk äppelkaka

Skånsk äppelkaka, eller äpplekaka som vi säger i Skåne, skiljer sig från andra då den är bakad med kavring.

Vi river kavring och låter landa en stund i rejält med brynt smör i stekpannan. Vi smakar av kavringen med socker och kanel. Sedan stjälper vi upp röda äpplen och kavringsmulorna i en form, strör över ströbröd och bakar den i ugnen. Härligheten går sedan ner med vaniljsås.

Husmanskost ny kokbok av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

Trevliga texter

Förutom förväntade recept innehåller Husmanskost mycket trevliga texter av kockarna själva men även arbetskamrater. Stockholms kände krögare Per Nordlind har skrivit förordet. 

Fyra kilo referensverk

Husmanskost är en fantastisk kokbok, ett referensverk som tar ett helhetsgrepp om vår matkultur, från norr till söder, med inslag från andra kulturer, som över tid blivit älskade rätter.

Jag kunde inte sluta läsa – det blev hela kokboken i sträck, i flera timmar. Jag läste igenom varenda recept, 185 stycken, och var helt slut i händerna efter att ha hållit den tunga boken så länge.

PS. Jag hittade ett fel (hökögon) så anlita gärna mig för korrläsning nästa gång ;-)

Husmanskost ny kokbok av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

Mer om Pontus Frithiof

Jag träffar Pontus Frithiof med jämna mellanrum då han lanserar nya krogar, samarbeten och som i detta fallet sin andra kokbok.

Läs gärna om till exempel Pontus frukostar på MTR Express eller om hans Novi Beach Club, hans samarbete med Novi Resort på Gotland.

Husmanskost ny kokbok av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka