grisKÖTTSOPPA

Potage på potatis och rökt fläsk

In gris, KÖTT, SOPPA on

Potage på potatis och rökt fläsk

Soppa med härlig konsistens

Vad kan vara mer omfamnande, värmande och mättande än en soppa när vi är lite frusna och hungriga?

Soppan, eller potage som jag här kallar den, finns i Myllymäkis kokbok Potage & buljong. Det är en formidabel kokbok vill jag nämna i förbifarten, precis som alla hans kokböcker.

Använd en riktigt god buljong. Smaken med timjan och fläsk i denna potage påminner om ärtsoppa.

Vad är skillnad på potage och soppa?

Det finns såklart lite olika definitioner på en potage.

En skillnad som sticker ut enligt min uppfattning, och Myllymäkis, är att grönsakerna i en potage kokat så länge att soppan mosar ihop sig lite. Potatis till exempel är svingott i buljong när den faller sönder och suger upp de goda smakerna.

Potage med potatis och rökt fläsk

Ursprung och uttal

Potage har ett mycket gammalt ursprung i Europa, från medeltiden om jag förstår det rätt. På den tiden gjorde de potage som vi gör idag – kokte grönsaker, gryn, kött eller frukt i vätska (vatten eller buljong) så länge att det kokade sönder och därmed naturligt gjorde soppan tjock (avredd).

Det kan uttalas både på franska pɔtaʒ som är ursprunget eller på engelska pɒtɪ, pˈtɑːʒ.

Idag kallar vi för det mesta soppa för soppa, vilket går utmärkt. Jag tycker det är kul att känna till varianter och dess små historiska skillnader.

Steg

  1. Fräs potatis, purjolök, timjan och lagerblad i en kastrull som sedan ska rymma allt tillsammans med 1,5 liter vätska.
  2. Tillsätt fläsket och ca 1 liter buljong så att det täcker. Sjud i 1 timme med ett lock på glänt. Späd med mer buljong om det börjar se torrt ut.
  3. Tryck till potatisen en aning vid servering. Det ska finnas bitar av potatis men potagen ska vara lite tjock i konsistensen, men inte mos.

Ingredienser

Soppa till 4 p

Potage med potatis och rökt fläsk

Förbereda och preppa

Om du har en crockpot går det utmärkt att laga en potage på låg värme. Det är perfekt med en varm, mättande soppa att komma hem till när vi är hungriga och frusna. Det enda som vi då ibland behöver göra är att trycka till ingredienserna (grönsakerna) så att soppan tjocknar lite.

Du kan också lägga allt i en gryta med lock, sätta den ugnen på låg värme och låta soppan puttra länge tills potatisen faller sönder.

Potage med potatis och rökt fläsk

Andra goda soppor

Om du inte vill laga denna potage tycker jag att du ska testa en annan god soppa.

Min senaste favorit är Jordärtskockssoppa med chilikick (bild nedan).

Det finns några andra soppar som jag lagar om och om igen, till exempel Fisk- och skaldjurssoppa eller Grön soppa med ädelost och bacon.

Jordärtskockssoppa med chilifriterade sesamfrön

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka