ARTIKLARresor & kryssningar

Viking Cinderella hösten 2020

In ARTIKLAR, resor & kryssningar on

Viking Cinderella kryssningar

Kryssningar under hösten 2020

Jag och söte mannen åker regelbundet med Viking Cinderella, dels för lite avkoppling med deras goda mat, dels för att shoppa bra tax free.

Att shoppa på Cinderella är att fynda så vi åker för att fylla på förrådet av vin, öl och sprit. Det är praktiskt för oss som bor nära Viking Lines terminal, vi tar bilen ombord och vår vin- och ölbeställning levereras till bilen från bildäck. Det kan inte bli mer praktiskt.

Vi ville åka en tur under vår semester men ställde oss frågan: hur säkert är det i coronatider?

Det kändes säkert.

 

Viking Cinderella buffé
Viking Cinderella buffé

Pressmöte

Jag deltog i Viking Lines online pressmöte i mitten av juni där ledningen berättade om deras åtgärder (se nedan) för att göra en kryssning säker.

De informerade om sitt arbete dels genom att tidigt i coronakrisen sätta en snabb och effektiv branschstandard tillsammans med Svensk Sjöfart, dels om deras eget unika arbete med My Care.

 

Viking Cinderella buffé

Vad är My Care?

My Care-verifikationen en kvalitetssäkring baserad på amerikanska sjukvårdens smittskyddsarbete – nu anpassad för marin verksamhet. Viking Line är det första rederiet i världen att få My Care-verifikation för smittskyddsarbetet under covid-19-pandemin.

My Care gör inspektioner för att säkerställa att man fortsatt uppfyller kraven och följer reglerna. Säkerhetsverifieringen omfattar alla Viking Lines sju fartyg och samtliga sex terminaler i Stockholm, Kapellskär, Mariehamn, Åbo, Helsingfors och Tallinn.

 

Viking Cinderella buffé
Viking Cinderella buffé

Nyhet – kryssningar med Cinderella

Viking Cinderella började trafikera igen 2 juli men i anpassad form. Denna anpassade form har gjort att de kunnat finslipa alla säkerhetsåtgärder och haft tid att utbilda personalen i den stora omfattning som krissituationen kräver.

Höstsäsongen startade den 20 augusti och det var på denna premiär och weekendkryssning jag och söte mannen var med.

 

Viking Cinderella buffé

Weekendkryssning, vad är det?

En weekendkryssning innebär att resa Stockholm – Mariehamn – Stockholm med utresa torsdagar, fredagar och lördagar. Kryssningarna pågår till och med den 20 december – avresa 17.30 och ankomst 14.30, och enbart för svenska marknaden.

Kryssningskonceptet är omarbetat med stort fokus på matupplevelsen bland annat genom nya koncept av Svenska Kocklandslaget som är en långsiktig samarbetspartner till Viking Line.

Viking Cinderella buffé

Maten

Denna weekendkryssning åt vi Svenska Kocklandslagets fantastiska meny som de tävlade med i Kock OS i början av 2020, där de hamnade på silverplats. I Kock VM två år tidigare vann de guld. Den menyn hade jag också nöjet att äta på Viking Cinderella.

Under hösten till och med den 15 november (innan julbuffén tar vid) serverar de en härlig vilt- och skaldjursbuffé, också den i samarbete med Kocklandslaget. Vi åt inte den men vi hade möjlighet att se den innan den öppnade, därav alla fina bilder på buffématen.

 

Viking Cinderella buffé
Viking Cinderella brunch

Frukost och lunch har blivit brunch

De tidigare bufférna med frukost och lunch har gått ihop till en brunch. Den åt vi i lugn och ro under förmiddagen på hemresan så det blev verkligen en brunch.

Det fanns så mycket gott bland det typiska vi vill ha till frukost – bröd, pålägg, flingor, frukt med mera – men också lyxiga smårätter med fisk och skaldjur. Det fanns jättemycket fräscht grönt som även borde göra alla veganer och vegetarianer nöjda, inte bara oss. Till min lycka hittade jag min storfavorit bland det varma – Kocklandslagets Janssons frestelse. Det är den godaste nånsin. (se bilden nedan från julbuffén 2019)

 

Viking Lines julbord 2019

Säkerheten på kryssning

Resenärernas och medarbetarnas säkerhet är ytterst befälhavarens ansvar, i alla lägen. På bilden ser ni honom – Carsten Carlsson – på kommandobryggan.

Smittskyddet är indelat i tre nivåer: normal, förhöjd och högsta nivå. Covid-19-pandemin innebär högsta smittskyddsnivå.

Viking Cinderellas befälhavare Carsten Carlsson
Viking Cinderella buffé

Exempel på säkerhetsåtgärder

 • Resenärsmängden reducerad till ca 50 procent per fartyg och avgång
 • Intensifierade städrutiner i terminaler och ombord
 • Markeringar för social distansering. Resenärer blir påminda om att hålla distans
 • Handdesinfektionsmedel finns i terminaler och ombord – också till försäljning
 • Återanvänder ingen luft i ventilationssystemen ombord
 • Där vi inte kan hålla avstånd har de plexiglas, t ex i kassor och informationsdiskar
 • Restaurangverksamheten anpassad, begränsat antal gäster, t ex nya rutiner i buffé där personal med skyddsutrustning lägger upp maten, inga köer
 • All underhållning är anpassad, inga dansband, sittande publik på dansgolvet vid uppträdanden
 • Spa erbjuder förbokade behandlingar men gemensamma badutrymmen håller stängt
 • Kontrollerad på- och avstigning
 • Max 4 personer i hissen
 • Avstigning i omgångar från bildäck
 • Taxfreebutiken stänger tillfälligt ingången så snart inte avstånd kan hållas
Viking Cinderella buffé

Tidigare kryssningar med Viking Cinderella

Jag nämnde ovan den goda Janssons Frestelse som blivit min favorit. Den åt jag första gången på Viking Lines julbuffé.

I slutet av januari var jag ombord Gabriella för att prova Viking Lines nya fartygsviner. Vinerna finns för försäljning från och med februari 2023 och två år framåt. Läs om vinerna och presslunchen!

Viking Cinderella buffé

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka