Käsespätzle

Tysk gratäng med fläsk och lök

Antingen äter man spätzle som den är, tänk pasta, så varianterna är oändliga. Den går även att steka i smör för krispig yta.
I det här receptet har jag varvat spätzlen med fläsk och stekt lök och gratinerar den med en massa ost.

Mängderna i receptet på spätzlen är en riktlinje. Det är inte lätt första gången men efter några försök gör du en perfekt konsistens på smeten, lika vant som till pannkakorna.

Klassisk servering med lök

Du kan välja att varva stekt lök i gratängen eller toppa den med ett berg av smörstekt, varm lök vid servering. Att lägga löken ovanpå är en klassisk servering.

Den ost du väljer bestämmer givetvis mycket av smaken på gratängen, även ditt val av fläsk. Bacon funkar också.

Val av ingredienser bestämmer också fetthalten men det här är ingen mat för viktväktare. Gör du den här Käsespätzlen så kör hela vägen – mycket av allt.

Är det svårt att göra?

Ja, det kan vara lite fippligt att göra egen spätzle. Jag har provat med potatispress och även med fuktig skärbräda och degskrapa (googla hur man gör). Det funkade bra.

Knepet är att testa lite med smet i början så att smeten ger perfekt spätzle. Jag köpte senare ett riktigt spätzle-verktyg. Eller köp färdig spätzle :))

 

spätzlejärn

Goda varianter och tips

Rätten är mäktig men smakar väldigt, väldigt gott, gärna till öl. Passa på att bjuda på den här när det är tid för Oktoberfest!

Spätzle går bra att frysa. Gör mycket när du är igång och om du har tid. Jag vackar dem i platta paket för att snabbt värma i stekpanna med smör. De tål att stekas på till rejält med färg om man vill.

Det går också bra att steka dem, slå över lite grädde i stekpannan för att sedan röra runt riven ost. Servera genast.

Har du ingen stekt lök blir det gott med torkad lök.

Det går såklart bra att göra Käsespätzle av frusen spätzle. Tänk på att låta gratängen gå längre i ugnen för att bli genomvarm.

Oktoberfest

Gratängen platsar självklart på bordet när det är sydtysk fest. Lika självklart finns Bretzel, eller Pretzel som de också heter, på bordet. Vill du baka dessa klassiska kringlor finns ett kanonbra recept.

 

Käsespätzle

Steg

1. Smeten:
Rör ihop ingredienserna och låt smeten vila en stund i kylen, precis som med pannkakssmet och liknande.

2. Stek under tiden fläsket och löken. Ge löken rejält med tid så att den långsamt karamelliseras och får gyllene färg.

3. Riv osten.

4. När fläsk och lök är klart och osten riven, börjar du med spätzlen. Ta fram en ugnsform. Värm ugnen till 200 grader. Koka upp vatten med salt.

5. Spätzle: Testa först med några droppar (se texten ovan). Anpassa smeten med mer öl (ev. vatten) om den är för tjock. Tillsätt mer mjöl om den är för lös.

6. Droppa sedan i smeten i omgångar så att du har koll på tiden och kan fiska upp dem med en hålslev när de är klara. Det tar bara 2-3 minuter (lite beroende på tjocklek), de brukar flyta upp till ytan.

7. Gratängen: Varva efterhand färdig spätzle med lök och fläsk i ugnsformen.

8. När allt är varvat, häll över grädden och riven ost. Om man vill och inte räds kalorier, kan man även klicka över lite kallt skivat smör.

Gratinera ca 15 minuter tills osten smält och färgen är fin.

Ingredienser

Smeten

250 g vetemjöl
ca 1 dl ljust öl, lager eller veteöl
3 st ägg
1 tsk salt

Fyllning

1 st stor gul lök
ca 300 g rimmat eller rökt fläsk

Gratinering

ca 300 g riven ost, gärna emmentaler eller liknande smakrik
1 dl grädde

Smaklig spis!

1 Kommentar

Pingbacks

  1. […] Käsespätzle – Uplifting – recept och matkunskap 1 år sedan […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka