Ostpaj till kräftor och kantareller

Sallad med kräftor och kantareller

Det här är en härlig sallad med kräftor och kantareller serverad med sötsyrlig aprikosvinägrett och färska aprikoser. Kräftor, kantareller och aprikos är en fin kombo och de infaller säsongsmässigt ganska samtidigt. Testa om du inte har smakat!

Ostpajen är klassiskt tillbehör

En ostpaj till kräftorna är populärt och alltid gott. Det får gärna vara en ostpaj med stark ost, t ex några av våra fina svenska sorter – Svecia, Västerbottenssost, Prästost eller liknande.

Förläng kräftsäsongen

Det är trevligt att dra ut på kräftsäsongen genom att laga olika rätter, inte bara ha kräftskiva. Kräftor och kantareller tillsammans är perfekt förrätt eller smårätt under säsongen och gästerna får kräftorna skalade.

Serverar du den här rätten som förrätt räcker pajen till 10-12 personer. Anpassa mängderna i salladen. Lagom mängd kan vara 3 kräftstjärtar och 2-3 hela kantareller i salladen per person.

Pajen har rejäl smak av kantareller från färskosten.

Vill du göra pajen med färre kolhydrater har jag ett jättebra recept på Krispig lowcarb pajdeg.

Salladen blir god även med köpta skalade kräftstjärtar.

 

 

Kantarellpaj från sidan

Ostpaj med kräft- och kantarellsallad och aprikosvinägrett

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 tsk salt

Fyllning:
3 st ägg
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
200 g färskost med kantarellsmak (t ex creme bonjour)
1 dl riven västerbottensost

Sallad:
30 st kräftstjärtar, färska eller i lag – anpassa mängden efter storlek på stjärtarna
30 st kantareller, cirkamängd
1 st gurka, krossad eller skivad
1 påse gröna blad, blandsallad
1 knippe dill
2 st färska aprikos (när de finns i säsong)

Vinägrett:
1 dl neutral olja
2 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk salt
3 tag pepparkvarn
1,5 msk aprikosmarmelad

 

Gör så här:

Paj och fyllning:

1. Mixa snabbt ihop ingredienserna, ev med 1 msk kallt vatten, till en smidig deg. Lägg att vila inplastad en stund i kylen.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Medan degen vilar gör du fyllningen. Vispa/rör för hand ihop äggstanning – ägg, grädde, creme fraiche, färskost och riven ost. Smaka av med salt och peppar. Gör även vinägretten. Skär eventuellt aprikosbitarna i marmeladen i småbitar om de är stora. Blanda vinäger, salt, peppar och aprikosmarmelad och vispa i oljan, lite i taget. Alternativt skaka ihop alla ingredienserna.

4. Ta ut pajdegen och kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.

5. Ta ut pajdegen och låt svalna ett par minuter. Häll sedan fyllningen i pajskalet. Grädda 25-30 min. tills pajen fått fin färg och fyllningen stannat.

Salladen:

6. Putsa svampen.

Det heter att man ska borsta svampen försiktigt och absolut inte skölja den men det lyssnar jag inte på. Mina kantareller har alltid blivit jättefina och mitt liv har varit bra ändå, så skölj om ni också vågar vara olydiga. Torka svampen försiktigt med hushållspapper.

Fräs kantarellerna i stekpanna på medelvärme med lite smör och låt dem ånga av sig.

Tips! Jag håller hushållspapper med en tång och suger upp vätskan efter hand. När svampen ångat av sig, 7-8 min, höj värmen rejält och klicka i smör. Låt dem snabbt få färg några minuter. Denna metod gör att svampen inte krymper alltför mycket som den annars gör på för hög värme.

7. Skär av ändarna på gurkorna. Lägg dem på en skärbräda och banka på dem med t ex botten av en kastrull. De delar sig i gärna i fyra delar på längden. Ta en tesked och skrapa bort frön och det mittersta. Bryt sedan de krossade bitarna i lagom munsbitar, i olika storlekar. Det ska se slarvigt ut. Vill du hellre har skivad gurka gör du det, eller blanda. 

Servering:

8. Blanda gröna blad med gurka, kräftstjärtar och svamp och lägg upp snyggt på tallrikar. Om du har färsk aprikos, halvera, ta ur kärnan och skär i tunna skivor som du dekorerar salladen med (1 tunn skiva per person räcker, mest dekorativt och lyxigt). Dekorera även med små dillkvistar.

9. Skär en pajbit och lägg på tallriken. Skeda vinägrett över salladen (se bild) och servera resten i en lite kanna.

Kantareller

Kantarellpaj ovan

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka