Övrigtvin

Ursprungsbeteckning AVA i USA

In Övrigt, vin on

AVA ursprungsbeteckning för vin i USA

 

AVA – USAs ursprungsbeteckning

1980 beslutade USA att införa ett system med ursprungsbetecknade viner. Systemet kallar de AVA vilket står för American Viticultural Area. Beteckningen liknar Frankrikes appellationssystem i grunden men mycket skiljer systemen åt. I AVA-systemet ser vi inte de stränga appellationsregler som i Frankrike och de strikta regelverk som finns inom EU. AVA syftar mest till själva området och mindre på vinifieringen som är tämligen fri.

Vinprovning AVA

Kalvlägg på dukat bord

AVA-bestämmelser kring druvor

Ett vin med ursprungsbeteckningen AVA kommer från en specifik geografisk plats. Lagen säger att 85% av druvorna ska komma från det angivna AVA-området. Kalifornien och Oregon (för Pinot Noir) har tuffare lagar som kräver 100%. En AVA som råkar korsa två stater kan ha skiftande regler så det får vi ta reda på från fall till fall. 

Vad kan vi då få för information från vinetiketten?

Om en av USAs stater står på etiketten kan vi vara säkra på att 75% av druvorna är därifrån. Det innebär att de måste plocka druvorna inom statens gräns. Det finns tre undantag från den här regeln och det är tre viktiga vinproducerande stater: Kalifornien och Oregon där det är så mycket som 100 % av druvorna som gäller och i Washington är det 95%. 

Inte mer än en handfull stater i USA producerar vin av hög kvalitet där Kalifornien är den i särklass viktigaste. Kalifornien producerar ca 90% av USAs kvalitetsvin. 

När det även står ett county på etiketten innebär det att 75% av druvorna måste komma från detta county.

amerikansk AVA

AVA och druvsort

Då vinproducenter i Australien på 80-talet började skriva ut druvsort på etiketterna spred det sig snabbt. Världen hade börjat snegla mer på resten av vinvärlden än som tidigare mest på Europa. 

Om druvsort står på etiketten måste vinet innehålla 75% av den angivna druvan, vilket är unikt för USA då andra länder har en 85% regel. Undantaget för USA beror historiskt på olika avtal och överenskommelser med EU. Bra för oss att känna till att det finns ett undantag då vi lärt oss att det är 85% av druvsorten om druvan anges på etiketten.

Vad gäller om årgång står på etiketten?

För en AVA måste vinet innehålla 95% av druvor från just den årgången som står på etiketten. Det är mindre strikt och bara 85% för viner med stat eller county som beteckning, alltså utan AVA-beteckning.

När det är ännu snävare – en single vineyard – som är utskriven på etiketten, måste 95% av druvorna vara plockade därifrån och AVA och county måste dessutom anges.

Nästa steg är Estate bottled, som kräver 100% av druvorna från producentens egen vingård och att de har buteljerat vinet på gården (estate).   

Kalvlägg på dukat bord

Kalvlägg på dukat bord

Amerikanskt vin

Här ser vi ytterligare en etikett på ett amerikanskt vin. Jag serverade det till Kalvlägg med fänkål och det fylliga vinet passade mycket bra.

1 Kommentar

Pingbacks

  1. […] Shiraz Rosé från Kalifornien fick vi Sallad på räkor. Vinet doftar jordgubbe och persika och smaken med sina toner av hallon, […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka