drinkar & cocktailsDRYCK

Espresso Martini

In drinkar & cocktails, DRYCK on

Espresso Martini

Mystik kring kaffedrink

Det finns alltid en story, ofta mytomspunnen, bakom alla kända drinkar som med åren blivit våra älskade klassiker. Espresso Martini skiljer sig inte från mängden ur den aspekten bland moderna klassiker som sprider mystik omkring sig. 

Jag har hämtat information från engelska källor på internet jag bedömer trovärdiga.
Dan Fellows coffee cocktails

Punch Drink

Espresso Martini

Vem skapade Vodka Espresso?

Myter avlöser varandra och många slåss om att vara upphovsperson till många goda grejor i mat- och dryckesvärlden.

I fallet med Espresso Martini, eller Vodka Espresso som den först hette, vet vi ganska säkert att en bartender som hette Dick Bradsell skapade den. Dick jobbade på Soho Brasserie i London och tiden är 80-tal.

Det finns några olika bud på vilket år kaffedrinken kom till. Några menar att det var 1983 men Brads dotter, Beatrice Bradsell, minns att hennes pappa berättade att de just då höll på att filma David Bowies Absolute Beginners i Soho. Bowie släppte filmen 1986 så Beatrice gissar att drinken kanske kom till under 1984.

Myten om modellen

Storyn om Espresso Martini som vi hör om och om igen är den om modellen som kom in sent på baren. Hon ville ha en drink som på alla sätt skulle väcka och sätta fart på henne.

Det är oklart vem modellen var, känd eller okänd, eller om det ens var en modell. Om Bradsell visste namnet på modellen tog han det med sig i graven 2016. Han lär ha gillat mysteriet kring hennes okända namn, enligt dottern.

Omtvistat namn

Namnet på kaffedrinken är också omtvistat. Den hette länge Vodka Espresso och namnet Espresso Martini lär inte ha dykt upp förrän senare på 90-talet. Ingredienserna har också varierat med tiden och med olika bartendrar. Men ursprungsvarianten med de tre nu ikoniska kaffebönorna är odiskutabel, det är ett måste.

Dick serverade många Vodka Espresso / Espresso Martinis under decenniet som sedan följde. Drinken hittade sin väg till hemmabaren och blev väldigt populär.

Nytt namn i Notting Hill

Vem som döpte om drinken till Espresso Martini är inte heller fastlagt och det råder olika meningar. Dessutom fick den ytterligare ett namn på vägen under en kort tid – Pharmaceutical Stimulant. Det nya namnet dök upp när den engelska konstnären Damian Hirst öppnade en egen bar i Notting Hill – Pharmacy. Han anlitade Dick Bradsell att skapa barens drinklista. Vodka Espresso hängde givetvis med och fick tillfälligt det nya namnet.

Smaklig spis!

Espresso Martini

Smaklig spis!

Steg

 

  1. Häll alla ingredienserna i en shaker. Blanda.
  2. Smaka av med sockerlag tills du är nöjd med sötman.
  3. Fyll på med mycket is och skaka som en galning, hårt och så mycket du kan för att få till skummet och den ljusa färgen.
  4. Sila ner i ett cocktailglas.
  5. Garnera din Espresso Martini med tre kaffebönor – en för hälsa, en för kärlek och en för rikedom.

Ingredienser

Till servering

Tre rostade kaffebönor per glas

Espresso Martini

Annan godsak med kaffesmak

Jag gillar kaffe och är inte främmande att tillsätta lite kaffe här och där i matlagning och bakning.

Här kommer tips på min favorit:

Bourbon Sipping Cream

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka