- ÄGG7
- ARTIKLAR117
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD10
- Brunch & buffé9
- burgare6
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert50
- destillat10
- dip & röror12
- dressing7
- drinkar & cocktails18
- DRYCK44
- events49
- fågel28
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER34
- intervjuer3
- jul11
- kakor26
- kall sås9
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER16
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat11
- nöt8
- öl7
- OST44
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA12
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis3
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- november 2023
- september 2023
- juni 2023
- maj 2023
- mars 2023
- februari 2023
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
Hel ugnsrostad kyckling med ramslök
Nu står ramslöken som små spön i skogens skuggiga backe. Bokstavligen. Det är ett hoppfullt vårtecken. Jag hade en fin gårdskyckling som jag ville göra hel i ugnen. Jag älskar hela fåglar för jag får ofta ut 2-3 måltider till mig och söte mannen och…
Läs mer00Monika ÖsterheimDillpestosås till fisk
Dillpestosås – underbar sås till all fisk gjord på en pesto med västerbottensost, dill, rostad mandel, vitlök och citron utrört i creme fraiche. Missa inte den här!
Monika ÖsterheimPannacotta campari-orange
Bittert är en av de nya smakerna som kommer starkt under 2015 enligt trendanalyserna. Bittert är inte så lätt att ta till sig och vi upplever bittert väldigt olika. Bittert är intressant och vi kommer att få se många nya kombinationer framöver. Den här kombinationen…
Monika ÖsterheimFläskpannkaka LCHF
Klassisk LCHF eller lowcarb fläskpannkaka med ägg, grädde, bacon och keso. Några bra tricks följer med för att få den perfekt.
Monika ÖsterheimCitronkyckling med burrata och tomatsallad
Nu längtar vi efter värme, ljus och färg. Den här salladen sprakar av färg så jag kunde inte motstå den. Ser det inte gott ut? Det bästa ordet att beskriva salladen är fräsch – citron och mynta gör salladen solig och pigg, ruccolan är…
Monika ÖsterheimHalvtomt eller halvfullt?
Jag var nyss i Malmö i fem dagar och hälsade på efter att ha varit borta i fyra månader. Att komma tillbaka kändes först konstigt men sedan var allt väldigt snabbt som vanligt. Jag förstod att allting finns kvar, det är bara jag som har…
Monika ÖsterheimKladdkaka med nougat och macadamianötter
Älskade kladdkakor! Den här kladdkakan med nougat och macadamianötter smakar fantastiskt gott – nötternas smak och crunch till chokladen och allt det söta är perfekt till fikan.
Monika ÖsterheimVilken dag
Idag på morgonen sammanstrålade jag med söte mannen som också kommit ner till Malmö. Vi har lastat in bagaget i vår väns lägenhet som vi lånar över helgen. Vi var hungriga och köpte med oss lite frukost från Systrar och Bröder, vårt gamla favoritställe.…
Monika ÖsterheimTacopaj – lowcarb
En tacopaj är inte lika poppis som tacos men jag tror att den inte kommer långt efter, inte hos oss i alla fall. Eftersom jag försöker hålla mig till lowcarb äter jag inte tortillas och majsprodukter och då känns inte tacos lika kul. Istället passar…
Monika ÖsterheimGör din egen tacokrydda
Jag vill dela med mig av tacokryddan jag har gjort ända sedan Airam och Dahlqvists kokbok kom ut 2009. Innan dess hade jag inte ens tänkt på att jag kunde göra min egen. Gör man sin egen blandning har man koll på innehållet och kvalitén.…
Monika ÖsterheimChokladkolasås
Den här versionen av chokladsås kokar lite längre och blir lite tjockare så jag beskriver den som en chokladkolasås. Den är barnsligt god. Justera själv konsistens och smak genom att ta mer eller mindre av ingredienserna. Häll såsen varm över vaniljglass så att glassen smälter…
Monika ÖsterheimVårförälskelse – Canelés de Bordeaux
På våren är det lätt att bli förälskad. Man kan inte planera för sånt, inte förbereda sig. Plötsligt bara händer det. Mig drabbade det på Café Pascal i Vasastan. Jag står vid kassan och ser den! En liten brun minikaka, kanske 5 cm hög.…
Monika ÖsterheimOstälskaren som blev sur på festival
Säg ost och jag hoppar, säg ostfestival och jag sitter redan på tunnelbanan! På Facebook läser jag att vi ostälskare kan njuta tre dagar på Nordiska museet den 13–15 februari. För att uppmärksamma den svenska osten arrangerar Nordiska museet tillsammans med SP Food and Bioscience…
Monika ÖsterheimBakad bananlök med ädelost
I tider då vegomaten får ett större utrymme på våra matbord tycker jag att till exempel lök är en fantastisk råvara att jobba med och är väldigt gott. Det finns många sorter att välja mellan – vit, gul, röd, liten, stor, avlång eller rund. Lök…
Monika ÖsterheimVispad creme fraiche
Vispa creme fraiche – vad menar man? Jag vispade och vispade och den var fortfarande rinnig. Varför skulle jag då vispa den? Hur får man till ett snyggt creme fraiche-ägg som jag ser på bilder? Jag letade länge efter svar.
Monika ÖsterheimBourbon sipping cream
Bourbon Sipping Cream – gör enkelt en egen underbar gräddlikör. Bourbon eller whisky, grädde, kondenserad mjölk, kaffe, chokladsås, vanilj, kan det bli bättre? Enkel att blanda och väldigt gott att sippa på (påminner om Baileys).
Monika ÖsterheimKolasnittar
Kolasnittar 200 g rumsvarmt smör, saltat eller osaltat vilket du gillar bäst 150 g socker 2 msk ljus sirap (smörj måttet först med lite neutral olja så släpper sirapen helt från måttet) 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljpulver eller annan vaniljvariant 300 g vetemjöl Sätt…
Monika ÖsterheimPärlans konfektyr
Det tog oss inte många dagar efter flytten till Stockholm innan vi började hitta små pärlor i nya staden. De här pärlorna smakar choklad, citron, pepparmint, mandel, viol, lakrits, vanilj, pistage och mycket mer. De är lagom stora. Först lite sega sedan smälter de och…
Monika Österheim- Monika Österheim
Två ljuvliga desserter av torra vetebullar
2015 måste vara året då nya varianter av semlor slår rekord. De har poppat upp överallt, den ena varianten kreativare än den andra. I år testade jag en ny fyllning i semlan eller fastlagsbullen som man säger i Skåne. Jag såg idén hos en av…
Monika ÖsterheimGrön soppa med ädelost och bacon
Nästan köttfri måndag igår. En av mina gröna snabba favoritsoppor serverades.
Monika ÖsterheimVarm macka med lök och ädelost
Hittade ett recept i min favorittidning Lantliv Mat & Vin (nr 3 2014) som blev favorit på studs. Precis som utlovat är mackan ”to die for” i sin enkelhet med ett glas vin en fredagskväll. Det finns massor av liknande recept, alltså inget unikt alls…
Monika ÖsterheimSpaghetti fricadelli med kärlek
Finns inget mer romantiskt än en italiensk bella notte med spagetti och köttbullar, och den ska helst delas från ett stort fat som i Lady & Lufsen. Härligt att dela med de du älskar!
Monika ÖsterheimKrispigt nötkex – lowcarb
Nu måste jag hitta på något annat, tänkte jag, när jag det var dags för nya fröknäcken. Fröknäcke i all ära, jag har tre fyra recept jag växlar mellan, men allt smakar till slut likadant och variation behövs. Äter man lowcarb- eller lchfkost är det…
Monika ÖsterheimChokladfjärilar med Nutella och mascarponefluff
Idag är det World Nutella Day. Jag tänker inte kommentera huruvida det ens kan finnas något som heter nutelladagen och varför man ens ska fundera på att hänga på sådant kommersiellt trams. Varför vara så tråkig och politiskt korrekt? Inte när det gäller Nutella i…
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:
Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.