Nu måste jag hitta på något annat, tänkte jag, när jag det var dags för nya fröknäcken.

Fröknäcke i all ära, jag har tre fyra recept jag växlar mellan, men allt smakar till slut likadant och variation behövs. Äter man lowcarb- eller lchfkost är det just bröd som är den stora utmaningen eller rättare sagt avsaknaden av bröd. Jag kan (oftast) vara utan bröd men eftersom jag älskar ost vill jag gärna ha ett kex till, något knaprigt.

De här goda krispiga kexen kom jag alltså på när jag tröttnat på fröknäcke – den bästa motivationen till ansträngning, he he. Jag tycker att de är en höjdare som lchf- och lowcarbalternativ och jag saknar inte ens vanliga kex på ostbrickan. Ett kex bakat på valnötter smakar riktigt riktigt gott till ädelost – min favorit. Söte mannen tycker inte om vanliga fröknäcken men de här gillar han. Det är beviset på att det är ett kex som passar alla.

De här kexen blir tunna och knapriga. Kan det bli bättre?

Om du inte kör lågkolhydratkost tycker jag ändå att du ska testa de här olika varianterna av kex med frön och nötter som dyker upp överallt. De är nyttiga, mättande, glutenfria och håller blodsockernivån i schack.

Jag har testat mig fram en massa gånger och prövat med olika nötter. Jag tycker att jag kommit fram till ett bra recept nu som jag kan dela. Jag gjorde kexen först med valnötter och de ger mest utpräglad smak (så goda till ädelost). Sen testade jag med paranötter och de blir mer neutrala i smaken (och billigare). Ni får testa er fram till er favoritmix och vad som passar bäst till det man ska äta. Det finns nog lika många recept på kex som det finns lowcarbare :-)

Jag har inte testat men är ganska säker på att de blir lika bra med bara kokosnötmjöl om man är allergisk mot mandel. Det behövs kanske en extra äggvita.

Nötbröd i närbild

Nötkex

50 g naturella valnötter, pecannötter, paranötter eller en mix (av några eller alla)
50 g pinjenötter (gillar ni inte smaken av pinjenötter, byt mot någon nötsort ovan)
50 g naturella solrosfrön
10 g sesamfrön, svarta eller vanliga
1 äggvita

35 g mandelmjöl
15 g kokosnötmjöl
1/2 tsk
salt

Sätt ugnen på 175C.

Mixa nötter och frön till ett mjöl. Mixa med äggvitan tills det går ihop till en smet. Tillsätt eventuellt lite vatten.
Blanda mandelmjöl, kokosnötmjöl och salt och blanda det med smeten. Återigen, tillsätt lite vatten om det känns för torrt.

Kavla ut smeten väldigt tunt (2-3mm) på en silpatmatta eller ugnsplåtspapper med en plastfilm mellan smeten och det du kavlar med. Jag tog kavelns pinne den här gången.

Om det ska vara fint till en bjudning lägger jag tid på att snygga till kanterna för att få jämna kex. Skär bort där det är för mycket och tryck dit smeten där det är för lite.  Jobba med lite vatten och en degskrapa eller liknande.

Till vardags ser jag bara till att justera kanterna så att de inte är för tunna (bränns lätt) och bryter sedan bara kexen som på bilden ovan (vänder ändå bitarna några gånger i ugnen).

Grädda 8 minuter eller dela upp tiden i ugnen i 2 x 4 minuter om ugnen gräddar ojämnt (som min gör) och vänd plåten.
Efter ca 8 minuter delar du kexen genom att trycka (inte skära) med t ex en degskrapa medan de fortfarande är lite mjuka. Vänd delarna så att de mörka kanterna hamnar mot mitten av plåten och de ljusa kanterna ytterst, för att få jämn färg på kexen.

Sedan gräddar du bitarna ytterligare i omgångar om ca 2-3 minuter, vänder bitarna igen så att alla bitar får jämn ljusbrun färg. Ta efter hand ut de bitar som är färdiga (gyllene) och krispiga. Lägg att svalna på galler. Detta kanske behövs 2-3 omgångar. Total tid i ugnen blir ca 15 minuter.

nötbröd ingredienser

Nötbröd på galler

valnöt i närbild

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka