kall såsLCHF & LOWCARBSÅSvegetariskt

Dillpestosås till fisk

In kall sås, LCHF & LOWCARB, SÅS, vegetariskt on

Dillpestosås

Dillpestosås till fisk

Dillpestosåsen hör ihop med det här tidigare laxreceptet men jag tycker att den är perfekt till fisk i allmänhet och förtjänar ett eget inlägg. Annars hittar man den bara om man vill göra just det receptet. Receptet kommer ursprungligen från Elle Mat & Vin.

Såsen är lätt att göra och det är bara att följa receptet och smaka av hela vägen. Laxreceptet i länken är för övrigt en perfekt rätt till en middag med familjen – riktigt, riktigt gott!

Vad är pesto?

Pesto kommer från italienskans pestare som betyder stöta. Stöta när det gäller mat innebär ofta att stöta i en mortel. Den klassiska peston är den gröna, Pesto alla Genovese, och som man hör på namnet kommet den från Genua. Ingredienserna är olivolja pinjenötter, basilika, vitlök och parmesanost – Parmigiano Reggiano. Man kan till exempel göra en härlig tomatpesto som är mångas favorit, bland annat min.

Det finns sedan många varianter på pesto där man byter ut örten, i dillpestosåsen används dill, och istället för parmesan tar vi svensk Västerbottensost. Mandel ersätter pinjenötter. Man kan ta precis vad man vill med andra ord, stöta i en mortel och därmed kalla det pesto.

Mandel i dillpesto

Jag använde mandelmjöl istället för hela mandlar (ungefär samma viktmängd) – praktiskt. Jag rostade mjölet svagt ljusbrunt i teflonpanna för att få den där goda nötiga smaken. Rosta på svag värme och rör nästan hela tiden. Det doftar gott när det börjar bli färdigt. Se upp så att du inte bränner det.

 

dillpestosås

Dillpestosås

2 dl hackad dill
2 dl skalad sötmandel (eller 50 g rostat mandelmjöl – se ovan)
100 g riven västerbottensost
1 tsk rivet citronskal
1 tsk citronsaft
2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1,5 dl rapsolja

Blanda alla ingredienser till dillpestosåsen i en mixer till en bra konsistens och smaka av med salt och citronsaft.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka