desserttips & tricks

Två ljuvliga desserter av torra vetebullar

In dessert, tips & tricks on

2015 måste vara året då nya varianter av semlor slår rekord. De har poppat upp överallt, den ena varianten kreativare än den andra.

I år testade jag en ny fyllning i semlan eller fastlagsbullen som man säger i Skåne. Jag såg idén hos en av mina bloggkompisar Stockholm Tea House. Man blandar lite dulce de leche (mjölk och socker kokt till en kolakräm) i grädden. Man kan antingen köpa sötad kondenserad mjölk och koka hela burken i några timmar till en kolasås eller köpa färdig karamelliserad kräm.

Söte mannen älskar kolasmak så han blev eld och lågor när jag berättade om den upphottade varianten. Jag hade ändå i lite mandelmassa som man brukar. Gott blev det och så här gott ser det ut!

När sedan entusiasmen lagt sig står man där ofta med torra vetebullar. De hamnar gärna i soporna, framför allt köpebullarna som blir sååå trista redan efter några timmar. De hembakade hamnar förhoppningsvis i frysen.

Själv stod jag där med sex torra köpebullar (fanns inte mindre förpackningar när jag köpte dem) och en skål med överbliven jättegod fyllning. Söte mannen äter en två semlor och tröttnar snabbt. Jag gjorde en variant till mig själv utan vetebulle med väldigt lite kolhydrater (kan blogga det en annan dag).

Vad skulle jag hitta på med de torra bullarna? Precis vad man gjort i alla tider med torrt bröd – skorpor. Locken var redan skurna på mina vetebullar så de la jag åt sidan. Resten av bullarna skar jag i större munsbitar, rostade i ugnen med socker och kanel, 175C i ca 30 minuter tills de får färg, är torra och frasiga på utsidan och lite mjuka på insidan. Bitarna doppades sedan i resterna av fyllningen.

Ja, ni ser själva…

semmelskorpa_uppifran

semmelskorpor_bitar

semmelskorpa_dip

Nu hade jag sex stycken torra lock kvar i en påse. De förvandlades till små underbara fattiga riddare eller pain perdu som en fransk bistro skulle ha sagt.

Vänd brödet i uppvispat ägg och mjölk, vänd i kanel och socker och stek det gyllene. Jag serverade locken med några bär, pudrade med florsocker och la på en klick grädde (rester från min lowcarb-semla).

Jättegott!

fattiga_riddare_med_florsocker

Ingenting kastat och med lite ansträngning, verkligen betoning på lite, två goda desserter på köpet. Femtanfiffigt, kallar jag det!

PS. Ni har väl koll på det goda receptet med torra croissanter?

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka