dessertkakorrestauranger

Vårförälskelse – Canelés de Bordeaux

In dessert, kakor, restauranger on

 

På våren är det lätt att bli förälskad. Man kan inte planera för sånt, inte förbereda sig. Plötsligt bara händer det.

Mig drabbade det på Café Pascal i Vasastan. Jag står vid kassan och ser den! En liten brun minikaka, kanske 5 cm hög. Vad är det? Jag har aldrig sett en sådan förut.

Jaha, heter den canelé – Canelé de Bordeaux. Måste jag testa.

Jag vet mycket om fransk mat och älskar den och älskar deras bröd, bakverk, vin… Jag har ätit det mesta under mina många resor till Frankrike men aldrig en canelé. Helt obegripligt. Trodde jag hade koll.

Oh là là! Den lilla godsaken är ljuvlig. Jag blir förälskad redan när jag känner doften – Grand Marnier, en svag doft av söt apelsin (finns även i andra smaker). Utsidan på kakan är lite hård och seg, inuti är den mjuk och saftig. Ja, hur kan man beskriva lilla underverket? Vet inte. Den liknar ingenting annat och smakar inte heller som något jag tidigare smakat.

Jag blev kär och det håller i sig. Jag drömmer om den lilla söta och tänker på den alltför ofta.

Sophie Maillard heter kvinnan bakom underverken och hennes företag heter Sophies Canelé. Hon bakar dem traditionellt i vackra kopparformar. Läs mer på hennes hemsida och där kan man också beställa kakorna i hennes nätbutik. I april öppnar hon sin första butik och café på St Eriksgatan i Vasastan (Stockholm). Det låter redan som favoritstället.

Den andra lilla franska godbiten ni ser på bilden är en mjuk kaka med mandel och pistage – Financiers pistache. Supergod även den.

franska kakor

Tills Sophie öppnar får vi köpa våra canelés hos Café Pascal och det gör vi gärna för det är ett mycket trevligt café med kanonbra mat och god fika. De vann nyligen DNs utmärkelse Gulddraken i kafékategorin.

franska_kakor_pascal_påse

 

2 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 9 år sedan

    Öppning i april… Ser fram emot ett besök och ett smakprov i maj på detta Café.

    • Monika 9 år sedan

      Ja, det blir nåt att se fram emot!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka