LCHF & LOWCARBSOPPA

Grön soppa med ädelost och bacon

In LCHF & LOWCARB, SOPPA on

Grön soppa med ädelost och bacon

 

Grönt är skönt

Det blev en nästan köttfri måndag när jag lagade en av mina gröna snabba favoritsoppor. Soppa är så enkelt och snabblagat för allt som behövs är några rejäla grönsaker, lök, kryddor, buljong och sedan något krämig att runda av med. Till sist strör du över något extra, gärna något knaprigt, lite kryddgrönt, lite ost och kanske något salt, inte bara för smaken utan för att det också ser väldigt inbjudande och gott ut. Att varierar det du strör över avgör helheten eftersom soppan är basic. Det är bara att leka med det som finns i skafferiet och kylen.

För att soppan ska gå snabbt att laga skar jag bort den stabbigaste delen av stjälken (men sparar givetvis). Vill du ta med den i soppan är det bara att skiva den och låta koka lite längre eller förkoka den en liten stund medan resten förbereds. Jag sparar ofta mina stjälkar till mos.

 

Grön soppa med ädelost- och bacontopping

4 port.

1 medelstor zucchini (väger ca 300 g, inte så noga)
2 stånd broccoli, bara buketterna (buketter från två stånd väger ca 300 g, inte så noga) spara de grova stjälkarna, se nedan
1 dl hackad lök, t ex 2 st schalottenlökar eller en liten gul lök
1 st vitlöksklyfta
1,5 msk Lantbuljong (eller annan buljong du gillar, tärning, flytande eller pulver, hönsbuljong eller vegetarisk)
6-8 dl vatten, börja med 6 dl och späd sedan till bra konsistens
3 dl (ca) mjölk eller grädde, vegetabiliskt eller animaliskt, du bestämmer
citron- eller limesaft
salt & peppar

Topping

50-100 g smulad ädelost (sort efter personlig smak men ganska mild som t ex kvibille passar fint tycker jag)
1 pkt, ca 140 g, knaperstekt bacon.

Tips

Om du vill – en klick (2-3 msk) philadelphia mixas med i slutet – ger en god krämighet och lite sötma

Ett annat tips – chilisåsstänk eller chili explosion för en aning hetta

Vegetarisk variant

Du kan givetvis göra soppan helt vegetarisk. Toppa med något du tycker om, kanske lite frön och nötter och/eller ha i små bitar råa grönsaker för lite crunch. Istället för mejeriprodukter i soppan tar du dina vegetabiliska alternativ.

 

Gör så här:

1. Ta fram ädelosten och dela den i småbitar till toppingen medan den är riktigt kall. Låt sedan ligga framme till rumstemperatur medan du gör soppan. Värm ev tallrikar på låg temperatur i ugnen.

2. Förbered grönsakerna genom att skära lök och zucchini i bitar samt dela broccolibuketterna i mindre bitar.

3. Fräs sedan zucchinibitarna i olja 5 minuter. Tillsätt löken och fräs med ytterligare några minuter, sedan vitlöken i några minuter men inte på för hög värme så att vitlöken blir besk.

4. Lägg i broccolin och slå över vatten, börja med drygt halvlitern, samt buljong. Låt småkoka under lock tills broccolin är mjuk, ca 8-10 minuter.

5. Knaperstek bacon som du sedan hackar när den runnit av på papper och svalnat.

6. Mixa soppan med stavmixer eller slå över den i en blender. Bestäm själv hur slät du vill ha den – i en blender blir den helt slät men inte i mixer. Var försiktig när du hanterar varm soppa, låt den först svalna lite.

7. Tillbaka med soppan på spisen i kastrullen och hetta upp. Tillsätt mjölk eller det alternativ du valt och hetta upp igen. Om du vill kan du nu vispa i lite philadelphiaost.

8. Nu ska soppan få rätt konsistens – mer vatten eller mjölk? Är du nöjd med konsistensen? Då är det dags att smaka av soppan med salt, peppar och lite citronsaft.

Servering

Servera gärna soppan i varma tallrikar och toppa med lite rumsvarm ädelost och baconbitar. Jag älskar syra så jag tar ytterligare några droppar citrussaft, det sista jag gör, även för doftens skull. Sedan blir det två drag på chiliexlosionkvarnen. Det är även jättegott med några stänk sriracha.

 

prepp_broccolisoppa_med_ädelost_och_bacon

Lyxlunch

Bjöd min bästis på soppan en lunch hösten 2013. Vi lyxade till det med en drink, vin och dessert :)) Det kallas vardagslyx! Oj, oj så mycket jag saknar henne efter vår flytt till Stockholm. Ursäkta bildkvaliteten men fint minne måste få synas.

Grön soppa med ädelost- och bacontopping

Grön soppa med ädelost- och bacon

Ovanlig allergi

Jag måste även skala min zucchini med handskar (eller be söte mannen om hjälp) för jag tillhör en pytteliten skara i världen som är allergisk mot skalet. Huden på händerna reagerar blixtsnabbt och det yttersta av skinnet känns konstigt och ramlar av, som när man bränt sig av solen. Jättekonstigt!

Fler gröna soppor

Här kommer några tips på fler goda, gröna soppor. Tomatsoppa eller tomatsoppa med grönsaker går alltid hem och smakar ljuvligt eller varför inte en fransk löksoppa. En soppa som blir aptitligt härligt grön i färgen är Grönkåls- och kronärtskockssoppa – ovanlig och supergod.

2 Kommentarer

  1. Lena 9 år sedan

    Mmmm, den ska jag prova, låter supergott.

    • Monika 9 år sedan

      Kul att du gillar olika grejor! Den här soppan är jättegod. Jag kommer ner till Malmö nästa vecka o vill gärna träffas. Kanske bara hinner eftermiddagskaffe men det känns som ett måste att få till en stund. Saknar er! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka