fågelKÖTTPASTASÅS

Spaghetti fricadelli med kärlek

In fågel, KÖTT, PASTA, SÅS on

Spaghetti fricadelli med kärlek

Italienska afton med spaghetti fricadelli

En bästa vän kommer till stan! Så roligt!

Vi har hängt ihop sedan gymnasietiden och hon är finaste vännen. Den här kvällen hälsade hon på oss i Stockholm för första gången. Vad ska jag laga för mat?

När vi blev vänner i slutet av 70-talet (!!!) var vi oskiljaktiga, pluggade alltid ihop, drack vin och åt god mat. Min vän är ett snille på språk och doktor i latin, vilket är sanslöst unikt (och lite galet :-) Hon bodde i Rom i flera år som doktorand. I tonåren reste vi dit tillsammans, sprang i katakomber om dagarna och festade om nätterna. Italien känns självklart så italienskt får det bli och vad passar bättre än pasta med köttbullar!

Det är underbart att kärleksfullt dela ett stort fat med färsk spaghetti fricadelli med bästa vännen och prata i timmar i stearinljusets sken. Jag vet vilka två ni tänker på och precis så var det. Så gott, varmt och värdefullt!

fricadelli i panna

Kycklingköttbullar med pancetta

4 pers

500 g kycklingfärs
1 stor ciabatta eller 2,5 dl (2-3 skivor) ljust bröd, typ lantbröd (använd inte brödskorpan)
1 dl mjölk
100 g pancetta, skivad eller bit, ska ändå hackas
1 liten gul lök, finhackad
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1,5 msk tomatpuré
1 ägg
3 msk finhackad bladpersilja

Vill du servera köttbullarna med tomatsås och färsk pasta som på bilden, läs hela receptet och börja då med tomatsåsen så den kan puttra och smakas av under tiden.

Gör så här

1. Skär bort skorpan på ciabattan (detta är bästa brödet till kycklingbullarna, blir luftiga). Skär/hacka brödet i små bitar. Låt dra i mjölken.

2. Klipp eller skär pancettan i små bitar. Hacka löken fint. Hacka persiljan fint.

3. Fräs pancettan en stund tills fettet börjar smälta. Lägg i lök och vitlök och fräs på mellanvärme tills löken är mjuk, ca 5 minuter. Om inte fettet räcker, tillsätt lite (oliv)olja. Lägg i tomatpurén och låt fräsa med några minuter. Salta (kanske 1/2 tsk) och peppra (några varv). Låt det svalna en aning.

4. Krama försiktigt överflödig mjölk ur brödet.

5. Vispa ägget lätt i en stor skål och blanda med pancetta/lökröran, persilja, bröd och ca 1/2 tsk salt. Blanda väl. Vänd ner kycklingfärsen och blanda väl (vispa inte för allt i världen, förstör köttfärs).

6. Rulla en liten köttbulle, platta till den (går fortare) och stek ett smakprov. Låt svalna så känner du smakerna bättre. Är du inte nöjd så tillsätt eventuellt lite mer salt och peppar, kanske mer hackad persilja eller lite tomatpuré till. Saltmängden är svår att bestämma i förväg eftersom pancetta kan variera i sälta. Är du nöjd med smaken, formar du små köttbullar (20-25 st) med hjälp av en sked och kallt vatten.

7. Stek köttbullarna i omgångar på ganska hög värme så att de får fin färg runt om. Låt dem karamellisera ordentligt så rör inte runt för mycket, vänd först när de fått riktigt med färg. Köttbullarna är så luftiga att de steker färdigt snabbt. Håll ordning på tiden och dela en bulle efter 7-8 minuter för att se om den är färdig. Efter testet vet du hur lång tid de tar. Överstek inte.

Enkel tomatsås

Jag gjorde en enkel tomatsås och valde att servera kycklingbullarna med färsk spagetti. En god tomatsås kan du enkelt göra på burktomater i någon form, gärna Mutti för god smak och bra kvalitet).

Om du vill lägga extra tid och omsorg på tomatsåsen är det kan du leta upp något bra recept. Har du inte gott om tid, köp färdig tomatsås av god kvalitet eller gör en enkel sås om jag gjorde så här:

En burk Mutti krossade tomater och en med Mutti körsbärstomater fanns i skafferiet.

1. Koka upp de krossade tomaterna med lite vatten och en liten skvätt någon god fond/buljong och låt puttra en stund.
2. Rör i körsbärstomaterna halvvägs när du börjar bli nöjd med smaken annars går de fina tomaterna sönder medan såsen puttrar och man rör runt hela tiden. Späd sedan med mer vatten och fond till bra konsistens.
3. Smaka av med t ex en skvätt fin (balsam)vinäger, en nypa italiensk kryddblandning, ett par teskedar riven parmesan, olivolja och basilika, salt och peppar. Rör försiktigt och låt tomatsåsen småputtra. Håll smaken på såsen ganska mild för annars tar den över den goda, milda smaken på köttbullarna.

Servering

När det är dags att servera så spara lite av kokvattnet när du slår av vattnet på pastan. Blanda sedan pasta med tomatsås och slå lite hett kokvatten över för det gör det lättare att blanda. Lägg till sist köttbullarna ovanpå och riv över äkta Parmigiano Reggianp (parmesan) och servera extra till.

Kör tutti – tänd ljusen, sätt på Bella Notte och känn kärleken!

Fricadelli med bakgrund

Kycklingfärs

Jag gillar att laga mat med kycklingfärs för det blir alltid så saftigt. Däremot är inte all kycklingfärs i butikerna av bra kvalitet så välj med omsorg och lägg gärna några extra tior.

Gillar du också kycklingfärs kan du till exempel laga mina Kycklingpuckar med bacon eller den smarriga Kycklinglasagnen med lite annorlunda smaker. Kycklingbullarna med curry och jordnötter är också jättebra vardagsmat och snabbt att laga till.

6 Kommentarer

 1. Brita 9 år sedan

  Äntligen kom receptet på de godaste fricadelli jag ätit någonsin:)

  • Monika 9 år sedan

   Ja, äntligen! Har du testat. Hoppas i så fall att de blev goda. Dag tjatar lite om att få dem igen. Kram

   • Brita 9 år sedan

    Ja, jag har testat och det blev gott, men konsistensen blev inte som dina. De var helt speciella. Jag får prova igen:) Kram

    • Monika 9 år sedan

     Jag hade två ciabatta den gången där jag drog isär ganska stora bitar av innanmätet. Prova det! Håller med dig, blev väldigt fluffigt. Om du intygar att det blev godare, ändrar jag i receptet för att få samma goda resultat :-)

 2. Ingrid Österheim 9 år sedan

  Jag förstår att det är Brita som hälsat på. Vad kul för er att återses!
  Maten den riktigt Italienska är det inte heller något fel på.
  Hoppas ni hade trevligt!

  • Monika 9 år sedan

   Vi hade jättetrevligt! Goda vänner är det bästa och det är alltid så roligt att ses.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka