I tider då vegomaten får ett större utrymme på våra matbord tycker jag att till exempel lök är en fantastisk råvara att jobba med och är väldigt gott. Det finns många sorter att välja mellan – vit, gul, röd, liten, stor, avlång eller rund. Lök ingår i många rätter och är en viktig bas men ibland kan den med bravur spela huvudrollen.

Här kommer alltså ytterligare ett bra recept i raden av gott-med-lök, den här gången med bananlök. Härom veckan gjorde jag goda varma mackor med rödlök om ni minns, också det med ädelost.

Jag gjorde rätten som förrätt och bjöd ett glas torr sherry till.

Glazen sätter verkligen piff på det hela och lilla rätten har allt vi gillar – salt och fett till sött och syrligt och sedan lite crunch från nötterna. Underbart!

Rätten är även perfekt på fredagskvällen med ett glas vin och/eller som tillbehör till köttbiten.

Tidningen föreslår att man kan variera smakerna, t ex ersätta nyponmarmeladen med fikonmarmelad spetsad med lite balsamvinäger, fänkålsfrön och rosmarin. Bara att testa!

 

Bakad bananlök med ädelost

6 port. som liten förrätt eller tillbehör

500 g banan- eller schalottenlök
2 krm salt
2 krm strösocker
1 msk olivolja
¾ dl hasselnötter, helst skalade
100 g ädelost

glaze:
½ dl nyponmarmelad
½ tsk sherryvinäger
2 krm mald ingefära
½ tsk anis

Sätt ugn på 175 grader.
Dela lökarna på längden och dra av skalet. Salta och sockra snittytan lätt.
Hetta upp olja i en panna på medelvärme. Bryn lökens yta i ett par minuter. Denna lilla manöver ger en kryddigare och mustigare smak.
Lägg löken i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Lägg på lock eller ugnsfolie och ställ in i ugnen (den behöver inte ha kommit upp i värme). Baka tills löken mjuknat, cirka 30 minuter beroende på lökens tjocklek.
Blanda ingredienserna till glazen och pensla på den. Fortsätt att baka löken tills ytan är lite brunbubblig, cirka 10 minuter.
Mortla eller hacka hasselnötterna och strö över dem, baka det hela i ytterligare 5 minuter.
Strö över ädelost och servera.

bananlok_sherry

2 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 9 år sedan

    Inspirerande bild men var skall man förvara alla dessa ingredienser som måste till för att få fram alla dina goda recept.

    • Monika 9 år sedan

      Jag försöker göra sånt som inte kräver alltför konstiga ingredienser. I detta fallet kan man säga att marmeladen faller utanför sånt man brukar ha hemma. Jag tycker själv att det är kul att testa nytt men man ska inte fylla skåpen med sånt man bara kastar sen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka