- ÄGG7
- ARTIKLAR117
- barer & pubar3
- BASRECEPT & HUR-GÖR-MAN25
- BRÖD10
- Brunch & buffé9
- burgare6
- cheesecake3
- dagbok7
- dessert50
- destillat10
- dip & röror12
- dressing7
- drinkar & cocktails18
- DRYCK44
- events49
- fågel28
- fisk14
- FRÅN HAVET35
- glass5
- godis1
- gris8
- GRÖNT37
- HÖGTIDER34
- intervjuer3
- jul11
- kakor26
- kall sås9
- knäckebröd & kex3
- KOKBÖCKER16
- korv2
- KÖTT31
- kräftskiva3
- kryddor3
- lamm1
- LCHF & LOWCARB91
- marinad7
- midsommar4
- mingelmat & plockmat11
- nöt8
- öl7
- OST44
- Övrigt3
- PAJ2
- påsk3
- PASTA12
- PERSONLIGT7
- PIZZA4
- potatis3
- Potatisrätter2
- Andras recept
- asiatiskt
- bacon
- baka
- brunch
- buffé
- choklad
- dessert
- drinktilltugg
- efterrätt
- fika
- franskt
- Frukost och brunch
- förrätt
- gratinera
- grönt
- inspiration
- italienskt
- jul
- julbord
- kaka
- kronfågel
- kyckling
- kål
- lax
- lchf
- lowcarb
- lunch
- midsommar
- MYS - plock & dryck
- nyttigt
- ost
- parmesan
- parmigiano reggiano
- påsk
- restaurang
- restaurang i Stockholm
- sallad
- semlor 2019
- semmeltest
- semmeltoppen 2019
- smårätt
- snabbt
- Stockholm
- swedishfika
- sås
- sötsak
- tillbehör
- Vegetariskt
- vintips
- mars 2024
- februari 2024
- december 2023
- november 2023
- september 2023
- juni 2023
- maj 2023
- mars 2023
- februari 2023
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- maj 2022
- juli 2021
- januari 2021
- december 2020
- oktober 2020
- september 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- september 2019
- juni 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- Monika Österheim
Torsk med ägghack på örter och rostad paprika och skirat smör
Lättlagad fisk med ägghack på örter och rostad inlagd paprika, serverad med mos och skirat smör. Vardagen får guldkant. Den rostade inlagda röda paprikan tillför sötma och syra från inläggningen och smakar inte som färsk, om nu någon är skeptisk till den. Den här vardagsrätten…
Monika ÖsterheimHöstnyheter från Kronfågel
Den 19 augusti var det presslunch hos Kronfågel där de presenterade sina höstnyheter. Produkterna kommer till butikerna i mitten av september, v38. Naturligtvis fick vi smaka på allt det nya och ni ser det på tallriken ovan. Varför visar jag bilden nedan med fokus på…
Monika Österheimtunnbrödsrullar med kräftost och rostade tomater
Tunnbrödsrullar med smak av söt rostad tomat och kräftost. Små godbitar som passar bra till drinken eller buffén. Den koncentrerade friska och söta smaken från de rostade tomaterna piggar upp kräftbordets smaker av salt, starka ostar och svamp. Rullarna passar bra som drinktilltugg under kräftsäsongen…
Monika ÖsterheimPastej piffad med kantareller och bacon
Piffad leverpastej med kantareller, bacon och lök för paté- pastejälskaren. Kanonbra sätt att använda rester – enkel leverpastej blir lyxig och extra god. Pastejen passar lika bra på vardagsmackan, enda skillnaden är att den blivit godare.
Monika ÖsterheimTapas med kräftor, aioli, citron och ost
Förrätt med kräftstjärtar, aioli, citron, dill och en ostbit. Vi älskar klassiska kombos som går snabbt att göra och ser läckert ut. Mums!
Monika ÖsterheimAnanaspaj – 90-talsklassikern
Ananaspajen är en klassiker från 90-talet, ett barndomsminne för många, nostalgi för oss andra. Pajen blev en succé när den dök upp. Den sattes fram på alla kalas och fester, bjöds på i fikarummen och receptet delades sedan flitigt tills alla tröttnat. Idag när den serveras säger alla: Åååh, ananaspaj! Vi minns den men glömmer bort hur god den är.
Monika ÖsterheimTvå dippsåser till kräftorna
Två underbara dippsåser till kräftorna – en vitlökssås och en citronmajo. Såserna passar även till andra skaldjur, fisk, kött och grönsaker.
Monika ÖsterheimEn frisk Österlenare
Här kommer ett tips på en underbar sommarsnaps, blommig och med tydliga toner av citron. Den är god hela sommaren och även nu till kräftkalaset. Örterna kommer från Österlenkryddor i Skåne. De har en gårdsbutik men alla deras kryddor finns även att köpa i deras…
Monika ÖsterheimKräftlag till frysta kräftor
Frysta kräftor blir godare om du har tid att koka en ny lag åt dem där de kan ligga och dra över natten. Väl värt besväret. Låt dem ligga och dra i kylen i cirka ett dygn. Vill man undvika socker blir lagen ändå jättebra…
Monika ÖsterheimFilmjölksbröd
Filmjölksbröd – nu pratar vi retro! Den här limpan fanns en gång i tiden på mjölkpaketen. Nyttiga surdegs- och fullkornsbröd i all ära men ibland är såna här söta limpor helt undrbara – gärna till sill, skaldjur och ost. Vårt fredagsmys är ett par skivor med hemgjord räkröra, sååå gott!
Monika ÖsterheimLyxsnurror
Snurror med västerbottensost, lyxigt toppade med löjrom, creme fraiche och rödlök. Servera som mingelrätt, förrätt eller tilltugg. Smakar himmelskt.
Monika ÖsterheimKantarellpaj med västerbottensost
Äntligen kräftsäsong! Nu kommer en liten ström av recept och tips till kräftkalaset. Ingen kräftskiva utan kantarellpaj så vi börjar där. Den här pajen har en touch av aprikos. Vi har våra favoritrecept av de goda tillbehören som alltid kommer fram vid de traditionella högtiderna.…
Monika ÖsterheimCheesecake med vit choklad, lime, kolasås och macadamianötter
Klassisk bakad cheesecake, här smaksatt med en aning vit choklad och frisk lime, sedan toppad med kolatäcke med knapriga rostade macadamianötter. Den 30 juli varje år firar man National Cheesecake Day i USA. Bara att hänga på, eller hur?
Monika ÖsterheimJordgubbstarte – Tarte aux Fraises
Tarte aux fraises – mördegspaj fylld med hemlagad ljuvlig vaniljkräm och toppad med jordgubbar är i sin enkelhet oslagbart gott. Eller fylld med andra bär eller frukter, fortfarande lika gott. När jag väljer kakkonstverk till kaffet i Paris, blir det oftast en tartelette för de…
Monika ÖsterheimSliders med friterade räkor och gurkdressing
Miniburgare eller sliders som de kallas, i smarrig variant med nyfriterade räkor och gurkdressing. Lite pillrigt att göra men enkelt att lyckas. De här godbitarna smakar inte som allt annat så det är väl värt besväret. Om du bakar eget bröd blir det fantastiskt gott (men…
Monika ÖsterheimSophies Canelé – franskt café och bageri i stockholm
Nu har Sophies Canelé öppnat, ett nytt café och bageri på St Eriksgatan 81, vid St Eriksplan, Stockholm. I maj berättade jag om den underbara lilla franska kakan Canelé och Sophie Maillard. Jag träffade då Sophie över en kopp kaffe och ville höra hur arbetet…
Monika ÖsterheimRökt laxsallad med mozzarella och melon
Svalkande och snabb sommarsallad i värmen. Mozzarellan är len och mjuk, melonen söt och frisk och tillsammans med rivig syrlig vinägrett, pepprig ruccola och smakrika salta krutonger blir några skivor rökt lax en snabb och lyxig sommarsallad. Har du fler gröna blad i kylen eller…
Monika ÖsterheimUgnsbakad lax med fetaost
Sommarfräsch lyx med ugnsbakad färsk lax med anistoner i bakgrunden till det salt-syrliga-söta fetatäcket. Servera med grönt och kanske några färskpotatisar. Laxen har blivit min favorit den här sommaren och den görs i ett nafs. Däremot tycker jag att värmda laxrester är vidrigt. Jag gör…
Monika ÖsterheimCorona Lemon Float & Amarillo White Peach
Här är resultatet av mina försök att blanda några egna öldrinkar. Smakerna är ganska självklara så jag behövde inte tänka så långt. Öl med fruktiga inslag borde gå väl ihop med apelsin och persika. Corona som serveras med limeklyfta borde gå bra ihop men en…
Monika ÖsterheimÖldrinkar och ölcocktails
Idag, den 15 juli (tredje onsdagen i juli årligen) är det Ölets Dag, en hyllning till den svenska öltraditionen, instiftat av Sveriges Bryggerier 2012. Det har väl inte undgått någon i att öl blir mer och mer poppis. Till och med de mest ointresserade och…
Monika ÖsterheimSnurror – världens godaste tilltugg
Frasiga salta snurror med kaviar och Västerbottenost – finns det ett godare tilltugg? Nä. Det finns många olika snurror men just de här älskar vi. Oslagbara som drinktilltugg. Passar perfekt till alla våra högtider, framför allt i närheten till sill- och fiskbordet. Kanongott till en…
Monika ÖsterheimBrasserie Makalös i Hotel Kungsträdgården, Stockholm
Brasserie Makalös – så franskt det kan bli utan att vara i Frankrike. Brasseriet ligger i Hotel Kungsträdgården i Stockholm och intill Kungsträdgården som man hör på namnet. Hotellet är en ombyggd, spännande 1800-talsbyggnad med anor. Idag är det är nytt och tjusigt med fantastiskt god fransk mat.
Monika Österheim- Monika Österheim
Görvälns slott
Görvälns Slott får högsta betyg. Mat i mästarklass. Denna fina sommarkväll, sista lördagen i juni, kliver vi ur bilen för att äta middag på på Görvälns Slott i Järfälla (en halvtimmes bilfärd från centrala Stockholm). Vi vet ingenting om stället mer än att det ska…
Monika Österheim
Min matblogg
Jag lagar all slags mat men fokus ligger till vardags på mindre socker och mycket grönt men även hälsosamma recept för viktväktare.
Här hittar du matlagningstips, matlagning från grunden, hur-gör-man, smaktester, tillagningsmetoder m m.
Du kan även läsa om restaurangbesök, recensioner, drycker, nya matprodukter, vin, mattrender, råvaror, kokböcker, matmässor och personporträtt – allt utan smygreklam.
Du hittar mig även på Vin & Matguiden där jag sedan 2017 arbetar som webbredaktör men även som profil med egna recept.
Nyhetsbrev:
Mitt Kök / Expressen tycker att Uplifting är en av Sveriges tolv bästa matbloggar.