FRÅN HAVETGRÖNTOST

Rökt laxsallad med mozzarella och melon

In FRÅN HAVET, GRÖNT, OST on

Svalkande och snabb sommarsallad i värmen.

Mozzarellan är len och mjuk, melonen söt och frisk och tillsammans med rivig syrlig vinägrett, pepprig ruccola och smakrika salta krutonger blir några skivor rökt lax en snabb och lyxig sommarsallad.

Har du fler gröna blad i kylen eller i trädgården är det bara att blanda i och njuta. Mängderna är bara riktmärken.

 

Rökt laxsallad med mozzarella och melon
4 pers

200 g kallrökt lax
400 g mozzarella (gärna buffel)
50 g ruccola (lägg ev. till andra gröna blad)
1/2 honungsmelon el. cantaloupe
1 baguette (eller annat bröd)

Dressing:
2 msk vinäger
0,5 tsk anisfrön
0,5 tsk socker
0,5-1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
0,75 dl rapsolja

Krutonger:
0,5 dl olja
valfri örtkrydda
salt (om inte din krydda redan innehåller salt)

 

Gör så här:

1. Vinägrett: Mortla eller krossa anisen.

2. Lägg anis, socker, salt, malen svartpeppar och vinäger i en skål. Vispa ihop tills sockret och saltet lösts upp. Vispa i oljan lite i taget. Smaka av. Låt dra medan du gör resten och smaka sedan av igen vid servering. Den ska vara rejält syrligt för att balansera resten av ingredienserna.

3. Krutongerna: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda olja med någon örtkrydda du gillar t ex Örtagård (Santa Maria) passar bra. Om inte din krydda redan innehåller salt så saltar du lite.

4. Riv eller skär brödet i små bitar och ringla örtoljan över. Blanda. In i ugnen cirka 8-10 min (beroende på storlek) och håll ett öga på dem. Ta gärna ut dem halvvägs och vänd. De ska få färg och vara knapriga. Häll upp på hushållspapper och låt svalna.

Alternativt gör du skivor av bröd som du rostar i ugnen på samma sätt med kryddor och sedan skopar upp salladen på skivorna när du äter.

5. Skiva melonen tunt eller skär i små bitar. Se till att bara få med det som är mjukt och moget. Det som är hårt smakar bittert.
Skölj ruccolan. Skär eller dra mozzarellan i munsbitar. Skär laxen så som du vill servera den i salladen, mindre bitar eller tunna skivor.

6. Lägg ihop: Börja med att blanda ruccola och ost med vinägretten. Blanda i melonen. Lägg upp på ett stort fat. Lägg på laxen och dekorera med några krutonger. Servera resten av krutongerna bredvid så de håller sig knapriga.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka