FRÅN HAVETHÖGTIDEROSTSMÅRÄTTER & TILLBEHÖR

tunnbrödsrullar med kräftost och rostade tomater

In FRÅN HAVET, HÖGTIDER, OST, SMÅRÄTTER & TILLBEHÖR on

Tunnbrödsrullar med smak av söt rostad tomat och kräftost. Små godbitar som passar bra till drinken eller buffén. Den koncentrerade friska och söta smaken från de rostade tomaterna piggar upp kräftbordets smaker av salt, starka ostar och svamp.

Rullarna passar bra som drinktilltugg under kräftsäsongen när man inte har kräftskiva men vill ändå ha lite kräftsmak. Då kan man lyxa till det och även blanda i några hackade kräftstjärtar.

4 tunnbröd blir ungefär 60 bitar (jag skär bort en bit på ändarna). Receptet går såklart bra att halvera eller anpassa till hur många som helst och kan med fördel göras i förväg.

Ingrediensmängderna i fyllningen är inte så noga – rosta tomaterna som är det viktigaste (tycker jag) och blanda sedan fyllningen så att du tycker den smakar kalas.

Gillar man kräftor är de här rullarna goda som mackor året runt.

Rostade tomater

Tunnbrödsrullar med kräftost och rostade tomater

6 st tomater
1,5 dl riven västerbottensost
1 dl riven mild ost
1,5 dl creme fraiche (el liknande)
1 dl kräftmjukost
1 knippe gräslök
4-5 st fyrkantiga mjuka tunnbröd (beroende på fabrikat)
4 drag nymalen svartpeppar
4 nypor flingsalt

Gör så här:
1. Rostade tomater: Sätt ugnen på 200 grader.
Skär tomaterna i 1 cm skivor. Olja in ett galler till ugnen (sätt en plåt under) och lägg på tomatskivorna. Rosta skivorna i ca en timme (passa dem). På det här viset blir tomaternas smak superkoncentrerad och underbart god.
Klipp eller skär sedan tomatskivorna i mindre bitar så de kan fördelas på tunnbröden.

2. Ostkrämen: Riv de olika ostarna. Om du använder färdigriven västerbottensost, hacka den då kall i mindre bitar, eller mixa den. Blanda med kräftmjukosten och creme fraiche. Skär gräslök och blanda i ostkrämen. Smaka av.

3. Bred smör mycket tunt på tunnbröden. Bred ut ostkrämen. Fördela tomatbitarna jämnt över osten. Strö flingsalt över och vrid några tag på pepparkvarnen. Rulla ihop, plasta in och låt ligga och mogna i kylen. Går bra att göra dagen före. Skär skivor till servering.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka