dessertkakor

Cheesecake med vit choklad, lime, kolasås och macadamianötter

In dessert, kakor on

Klassisk bakad cheesecake, här smaksatt med en aning vit choklad och frisk lime, sedan toppad med kolatäcke med knapriga rostade macadamianötter.

Den 30 juli varje år firar man National Cheesecake Day i USA. Gillar man cheesecake är det väl bara att hänga på, eller hur?

Jag har använt mitt grundrecept på New York Cheesecake som jag skrev om förra året, samma dag. Det är ett bra recept och lätt att smaksätta efter humör, tillfälle och tid. Läs mer här om grundereceptet.

Jag upprepar tipsen för att cheesecaken inte ska spricka. Våra ugnar är så olika och ingrediensernas kvalitet skiljer sig. Pröva dig fram:

Vispa inte fyllningen för mycket, rör.
Om du har varmluftsugn, testa att grädda i över- och undervärme.
Sätt eventuellt en liten skål med några msk vatten i botten av ugnen.
Pröva att sänka temperaturen en aning.
Om alla ingredienser till fyllningen håller samma temperatur minskar risken för att kakan spricker.

Mina cheesecakes sprack de två första gångerna. Jag började röra min fyllning försiktigt, grädda i över- och undervärme och mina kakor sprack inte sen dess. Ha! Tills vi flyttade till Stockholm och jag fick en ny ugn – katastrofsprickor. Bara att börja om igen och anpassa efter ugnen och annan ricottatillverkare. På bilden är sprickorna dolda under nötter och kolasås ;-)

Här är två andra tips på jättegoda cheesecakes: Cheesecake med amarettobotten och ugnsbakade plommon i vanilj och Nutella Cheesecake Brownie.

Cheesecake ovanifrän

 

Cheesecake med vit choklad, lime, kolasås och macadamianötter

Botten
40 g mandelmjöl eller malda mandlar
100 g vetemjöl
50 g strösocker
100 g tärnat kallt smör

Fyllning:
300 g philadelphia färskost
500 g ricotta
300 g strösocker
1 st rivet limeskal
1 st färskpressad limesaft (ca 0,5 dl)
4 st ägg
2 msk majsstärkelse
2 msk vatten
100 g vit choklad

Topping:
1 dl delade macadamianötter

Kolasås x 2
50 g smör
2 msk rårörsocker
2 msk sirap
1 nypa salt
1 dl grädde
50 g strösocker

 

Gör så här:
1. Värm ugnen till 150-175°C beroende på ugn.

2. Botten: Lägg mandelmjöl, vetemjöl, socker och iskallt smör i en bunke. Knip snabbt ihop degen med fingertopparna tills den blir smulig. Får gärna vara små små bitar av smöret. Smöret får inte börja smälta så det kladdar. Arbeta snabbt med kalla händer.

3. Klä botten av en 20 cm springform med bakplåtspapper. Smörj pappret lätt. Lägg i degen till botten och tryck ut den snabbt och försiktigt med kalla fingrar. Jämna till ytan med baksidan på en sked. Tryck inte utan svep skeden snabbt och lätt över ytan med långa rörelser tills den är jämn. Grädda i 15 min eller tills lätt gyllene. Sätt åt sidan att svalna.

4. Fyllning: Smält chokladen i ett vattenbad. Låt svalna.
Blanda cream cheese, ricotta, socker, limeskal, limesaft i en bunke eller matberedare. Rör ner äggen. Rör ner chokladen. Rör vattnet med majsstärkelsen och häll i fyllningen. Mixa lätt/snabbt eller vispa försiktigt tills fyllningen har blandat sig till en jämn smet men inte för länge – bara så att det blandar sig.

5. Smörj insidan på formen och häll fyllningen över botten. Knacka försiktigt på kanten för att få bort eventuella luftbubblor.

6. Grädda drygt 1 timme (1 tim 15 min kanske). Kakan ska nästan ha stannat även i mitten och gärna fått lite lätt färg i kanten. Stäng av värmen och låt stå i eftervärmen ytterligare 1 timme.
Dela nötterna i två tre delar. Rosta dem i torr stekpanna och låt svalna.

7. Gör kolasås till topping – 1 x receptet.
Lägg ingredienserna i en kastrull och låt det smälta på medelvärme. Rör runt och låt sedan såsen komma i kok och låt den bubbla tills den har tjocknat (kanske en kvart). Låt såsen svalna innan du breder ut den i ett jämnt lager över kakan. Strö de rostade nötterna över.

För mörkare sås: Låt sockret smälta (rör det inte) och bli mörkt. Höj värmen något om det behövs. Blanda med sirap. Tillsätt resten och låt puttra tills såsen tjocknar.
Skulle såsen skära sig räddar du den med lite kallt vatten när den svalnat en aning.

8. Förvara den i kylen efter den har svalnat. Blir godast dagen efter när den fått stå till sig och den håller sig kanonbra i flera dagar.

Vid servering kan du göra en extra omgång (x 1 recept) kolasås och ringla över. Om du vill kan du även riva över limeskal (doftar gott) och eventuellt lite vit choklad.

Cheesecake närbild

4 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 9 år sedan

    Jaja, den här är lite vassare än Tarten. Man säger, att om man skall äta godsaker så skall man äta mycket på en gång och sedan låta bli på ett tag. Kanske värt att testa eller vad tror du.

    • Monika 9 år sedan

      Såna här godsaker får vara till speciella tillfällen. Tur att man bara orkar en liten liten bit. Till och med Dag backar efter en bit ;-)

  2. Lena Jakobsson 9 år sedan

    Fin sida du har här Monika! Jobbar ni och bor i Stockholm? Mycket gott skall snart ha en fest då kommer jag gå in och kika här på tips. Ha det gott och hälsa Dag!
    Kram Lena

    • Monika 9 år sedan

      Hej Lena! Tack! Så kul at du hittat hit. Ja, vi har flyttat till Stockholm förra hösten och vi älskar det. Dag har ju jobbat i Sthlm i många år och dagspendlat så vi tyckte det var dags att låta honom få närmre till jobbet. Jag skriver om mat både här på bloggen och på Vin & Matguiden (www.vinochmatguiden.se) finns även på FB. Det är jättekul. Hör bara av dig om du undrar något och kommer till storstan kan vi väl ses? Hälsa! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka