ARTIKLARsemlor och semmeltestSÖTSAKER

Chokladfabriken chokladsemla

In ARTIKLAR, semlor och semmeltest, SÖTSAKER on

Chokladfabriken semmeltest

Summering

I mitt inlägg Semmeltest i Stockholm 2019 finns en lista med alla semmeltester och betyg som ger dig en överblick. Jag uppdaterar listan kontinuerligt, med andra ord så snart vi testar en ny semla.

Semmeltest

Turen i vårt semmeltest har kommit till Södermalm och den populära  Chokladfabriken på Renstiernas gata. Semlorna ser goda ut på rad i montern och jag väljer en chokladsemla och en amarettosemla, den klassiska semlan är slut.

Chokladsemla

Pris: 38 kr

Bröd: Carl ger bullen godkänt även om han tycker att den är kompakt. Vår bulle är väldigt torr – usch!

Grädde: En chokladgrädde som Carl gillar (tycker dock att MJ’s är bättre) men i vår semla är grädden hård med en beska från choklad som inte är trevlig.

Mandelmassa: Slät mandelmassa med amaretto – en rejäl spritsmak – och den här älskar Carl – ”vuxet och löjligt gott, som att öppna ett paket Mon Chéri.” Tyvärr ger vi bara mandelmassan ett ok men så skulle vi inte heller få för oss att öppna en ask Mon Chéri.

Utseende: Det ser fint ut att semlan ligger på ett gammeldags bakelsepapper men vi tycker att lite elegantare look skulle inte skada. Semlan är mindre än andras i fullstorlek men gissar att det beror på att det skulle bli för mäktigt med all choklad och spritsmak. Den kostar också en tia mindre.

Ja, här gick omdömena verkligen isär. Vårt omdöme beror inte i första hand på att smaken inte passar oss utan mer på att grädde och bulle var undermåliga, kanske från dagen innan (?!?!). Vi blev besvikna och kommer att hålla oss till Chokladfabrikens fina praliner.

Betyg: 4 av en i juryn
Betyg : 1 av två i juryn

Chokladfabriken chokladsemla

Hur går ett semmeltest till?

Vi köper alla semlor anonymt i bagerierna och det betyder att ingen känner till att vi ska testa deras semlor eller att vi sedan publicerar ett resultat. Med andra ord kan de inte påverka något i förväg och vi är omutbara.

Ibland i andras tester känner bagerierna till att semlorna ska testas och då kan de hanteras på ett annat (förbättras?) och därmed vara annorlunda än de som säljs i butiken.

Hur smakar vi?

Vi har anpassat oss till Carls sätt att smaka och bedöma semlorna så att vi gör likadant alla tre.

Det första vi gör är att titta på semlans utseende innan vi börjar smaka.

Sedan fortsätter vi med att smaka på locket, sedan grädden och därefter ett bett över hela semlan för att få smaken på helheten. Efter det tar vi en bit av bullen för att smaka den separat och till slut ett smakprov på bara mandelmassan.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka