Mr Cake – semla
Summering
I mitt inlägg Semmeltest i Stockholm 2019 finns en lista med alla semmeltester och betyg som ger dig en överblick. Listan uppdateras kontinuerligt, så snart vi testar en ny semla.
Semmeltest
Mr Cake, som Roy Fares och Mattias Ljungbergs bageri & café heter, ligger på på Rådmansgatan, sådär aningen avsides från citycity. Kön ringlar ofta lång och det är otroligt poppis.
Vi köper en cronutsemla (man blir ju nyfiken) och en klassisk minisemla till vårt test. Tidigare smakade vi cronutsemlan men i det här testet är det dags för deras klassiska semla, i liten storlek.
Carl har ännu inte testat Mr Cake så vi får återkomma med hans betyg.
Klassisk semla
Pris: 39 kr (mini)
Bröd: Bullen är en aning torr. Minisemlorna verkar generellt att ha problem med torrt bröd.
Grädde: Grädden är för hårt vispad men smaken är ändå bra.
Mandelmassa: Samma mandelmassa som i cronutsemlan.
Mängden mandelmassa är generös och vi tycker att det ser gott ut att den syns under grädden. Dessvärre är mandelmassan svag i smaken, det finns liksom ingen eftersmak alls (mer än sötma) och den är söt i överkant.
Utseende: Den lilla semlan är fin coh nätt med klassiskt utseende och den ser mycket god ut!
Mandelmassans brister, en alltför hårt vispad grädde och en lite torr bulle drar ner betyget.
Betyg: 2
Hur går ett semmeltest till?
Vi köper alla semlor anonymt i bagerierna och det betyder att ingen känner till att vi ska testa deras semlor eller att vi sedan publicerar ett resultat. Med andra ord kan de inte påverka något i förväg och vi är omutbara.
Ibland i andras tester känner bagerierna till att semlorna ska testas och då kan de hanteras på ett annat (förbättras?) och därmed vara annorlunda än de som säljs i butiken.
Hur smakar vi?
Vi har anpassat oss till Carls sätt att smaka och bedöma semlorna så att vi gör likadant alla tre.
Det första vi gör är att titta på semlans utseende innan vi börjar smaka.
Sedan fortsätter vi med att smaka på locket, sedan grädden och därefter ett bett över hela semlan för att få smaken på helheten. Efter det tar vi en bit av bullen för att smaka den separat och till slut ett smakprov på bara mandelmassan.
Roy Fares
Roy (Årets Konditor 2010) är en av våra mest populära konditorer och han har gjort massor med tv-framträdanden och flera kokböcker. Han tar ofta inspiration från USA i sina bakverk vilket är tydligt i hans kokböcker United States of Cakes och Sweet Spots of New York.
Mattias Ljungberg
Fler semlor i testet 2019
MJ Bageri & Konditori
MJ Bageri & Konditori – Chokladsemla
MJ Bageri & Konditori – Kubsemla
Sébastien på söder
Chic Konditori – Karlsbadersemla
Chic Konditori
K-märkt
Gunnarsons konditori
Mr Cake
Mr Cake – Cronutsemla
Lillebrors Bageri
Tössebageriet
Tössebageriet – Semmelwrap
Fabrique
Bullar & Bröd
Bullar & Bröd – Croissantsemla
Fotografiska
Chokladfabriken – Chokladsemla
Vetekatten
Enskedeparkens bageri
Thelins
Lindeberg Bageri
Åsö Konditori
Lundbergs Konditori
Petit France
2 Kommentarer
-
Lisas cafe på söder, hade godaste semlan .
Mvh
Mange-
Hej Mange!Jag kommer förmodligen att göra ett nytt test nästa säsong och då ska jag komma ihåg den här. Tack för tipset! Hälsningar Monika
-