Rotselleri med brynt smör och parmesan

Bakad rotselleri

Att ugnsbakad rotselleri smakar fantastiskt är sen gammalt. Under lång tid var rotselleri nästan det enda vegetariska alternativet på krogen men det är längesen nu.

Den här supergoda rätten passar som ett tillbehör till fisk eller kött, som en förrätt eller gärna som en tapa tillsammans med chark, bröd och italienska delikatesser.

Vill du äta rätten till lunch kan du lägga till en brödskiva och vad som är perfekt med det är att du kan fiska upp det brynta smöret, yay.

Underbar förrätt

För mig har denna rotselleri blivit en favorit och jag blir förvånad varje gång att det är så höjdargott. Ni måste testa!

På bilderna från middagen med familjen serverade jag rätten som förrätt tillsammans med nybakad focaccia som vi doppade i olivolja med örter och såklart mängder av nyriven parmigiano reggiano (äkta parmesan).

Idén till den ugnsbakade rotsellerin hittade jag på Santa Maria World.

Storleken spelar roll

En rotselleri kan variera från tennisboll till basketboll i storlek.

Tänk på hur du ska äta rätten och hur mycket du behöver göra. Som en förrätt eller tillbehör räcker en normalstor rotselleri till fyra, därefter får du själv gissa. Du får även anpassa mängden smör, nötter och parmesan.

Rostar du för många nötter kan du spara dem, likaså med för mycket hyvlad parmesan. Gör du för mycket brynt smör till mängden rotselleri är det bara bra, för vem vill inte ha färdigt brynt smör i kylen som smakar bra till allt?

Rester

Blir det sedan bitar rotselleri över (jaaa!) skär du ner dem och blandar i en sallad eller gratäng, eller varför inte lägga ner dem i en pastasås, i slutet av tillagningen. Du kommer säkert på fler bra idéer!

Nu kom jag precis på, he he, att bitarna kan vara jättegoda på en varm macka med extra riven parmesan och sen mozzarella för krämighet.

Rotselleri med brynt smör

Steg

  1. Sätt ugnen på 220 °C.
  2. Skala rotsellerin med en kniv för att få bort allt grovt skal. Skär den sedan i ojämna bitar, ca 4×4 cm och blanda med olivolja och salt.
  3. Sprid ut bitarna på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsform och baka i ugnen tills den blir gyllene och är mjuk i mitten, ca 15-20 min. Vänd eventuellt bitarna halvvägs för att få jämn färg och yta.
  4. Rosta hasselnötterna i medelvarm stekpanna tills de får lite färg men var försiktigt så att de inte bränns. Grovhacka dem när de svalnat.
  5. Hacka vitlöken fint, eller riv eller pressa den.
  6. Bryn smör i en kastrull på medellhög värme under vispning tills det skummar, blir gyllene och doftar härligt nötigt. Tänk på att det går snabbt i slutet. Lägg i den hackade vitlöksklyftan när smöret är klart men fortfarande rykande hett.
Servering
  1. Lägg rotsellerin på ett serveringsfat, häll eller skeda över brynt smör och toppa till sist med nötterna och hyvlad parmesan.

Ingredienser

4 port.

1 rotselleri, normalstor
olivolja
salt

100 g smör
1 vitlöksklyfta

1 dl hasselnötter
2 dl hyvlad parmigiano reggiano (parmesan)

Rotselleri med brynt smör

Bakad rotselleri med andra tillbehör

Min vän Terese på Foodfolder gjorde den här umamibomber med bakad rotselleri och chmapinjoner som tilltugg till bubbel på middagen hon höll för oss vänner. Otroligt gott!

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka