KOKBÖCKER

Kokbok – Daniels matresa

In KOKBÖCKER on

Mat är gemenskap, kärlek och minnen.

Med de orden inleder Daniel Lakatosz sin kokbok – Daniels matresa. I boken delar han med sig av just detta, sina minnen från barndomen med kärlek till mat och familjegemenskap samt minnen från resor med härliga matminnen.

Boken är indelad i 9 kompletta menyer från olika länder som står honom nära. Menyerna innehåller allt från fördrink och mingelsnittar till dessert.

Gratinerad fransk löksoppa

När jag först hörde om boken tyckte jag att det kändes spretigt med så många olika kök men när jag väl hade boken i min hand tyckte jag att det var en kul och bra idé. Jag gillar att hålla ihop menyer från samma kök men har sällan tid och tålamod att leta upp recepten.

Jag blev inspirerad och sugen under bläddrandet så det vara bara att bestämma en meny och sätta igång. Jag valde den franska. Alltihop blev riktigt gott och recepten funkade rakt upp och ner, vilket är ett bra betyg. Jag blev också nyfiken att testa Daniels ungerska och polska recept för det är mat han är uppvuxen med, sånt han lärt av sin mamma och släktingar.

Några recept jag har gjort finns här på bloggen: Kir Cidre (en kul twist på Kir Royale), Gratinerad fransk löksoppa (mums) och ljuvliga snittar med osten Brillat-Savarin avec poire (med päron).

Daniel Lakatosz

Jag träffade Daniel i våras när vi åkte tåg tillsammans och åt gott på Mariestads Den stora Smakresan.

Daniel tävlade och kom tvåa i Mästerkocken 2016 och gav ut sin kokbok i anslutning till det. Han är till vardags hovmästare på Berns asiatiska restaurang i Stockholm. Du hittar hans blogg med en massa gott här på Elle Mat & Vin.

Daniel Lakatosz kokbok

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka