fågelKÖTTLCHF & LOWCARB

Kyckling gratinerad och fylld

In fågel, KÖTT, LCHF & LOWCARB on

Kyckling – gratinerad och fylld

Lättlagad kyckling i ugn

Snabba, bra och mättande vardagsrätter med variation letar vi alltid efter och den här kycklingen är precis en sådan.

Rätten förutsätter lite större, fina kycklingbröst och helst med skinn som ger bra med smak. När det gäller kyckling finns det all anledning att lägga några tior extra och få bra kvalitet på fågeln.

På bilden ser ni jättestora kycklingbröst från Hagby Gård som har otroligt fina lyckliga kycklingar men det finns flera andra bra producenter som Reko, Viking eller Bosarp. Alla fyra producenterna finns till exempel hos Paradiset i Stockholm och i välsorterade stora matbutiker.

Tips på variation

Grunden i kycklingrätten med skinka, ost och tomat är verkligen bara en grund.

Med valet av kryddor får du lätt till favoritsmaker och samma sak med valet av ost och skinka.

Tänk pizza och variera skinka med salami eller pepperonikorv. Tomater älskar basilika och andra typiska italienska kryddor.

Krydda även tomatsåsen med favoriter eller gör det enkelt och använd färdig sås.

Servera kycklingen med potatismos, pasta, ris eller korn/gryn och naturligtvis en hög grönsaker eller en sallad.

Kyckling graninerad och fylld

Steg

Gör så här

  1. Gör först en tomatsås – en supersnabb (puttra ihop burktomater, lite fond, en pytteskvätt vinäger och salt och peppar), en snabb eller en som puttrar längre. Späd med vatten om den är för tjock.

 

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Förbered dina tillbehör till kycklingen och beräkna tiden.
  3. Förbered skinkbitar och skär mozzarellan i tunna skivor.
  4. Torka skinnsidan på kycklingbrösten och salta rejält. Bryn dem i lite fett med skinnsidan ner i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg.
  5. Ta upp kycklingen på en skärbräda (tänk på hygienen) och skåra dem. Salta och peppra lite runt om. Lägg i skinka och ost i skårorna. Det gör ingenting att det sticker upp.
  6. Lägg kycklingen i en inte alltför stor ugnsform – tomatsåsen ska få plats.
  7. Slå tomatsåsen runt om kycklingen och strö över lite extra riven ost om du vill.
  8. Gratinera i ca 20 minuter beroende kycklingbröstens storlek. Har du termometer, låt innertemperaturen bli 70 grader.

Vid servering kan du dofta över torkad oregano för en pizzakänsla.

Ingredienser

4 pers

2-4 kycklingbröst beroende på storlek – ska räcka till 4 personer
lite olja till stekpannan
salt och svartpeppar

2 brk tomater, valfritt (passerade, krossade, hela) – hela – mixa dem i slutet
någon smaksättning beroende på valet av recept – se text

ca 10 skinkskivor eller korv – beroende på antal skåror
ca 10 tunna skivor Fior di latte mozzarella eller annan ost

rivost till gratinering

Kyckling graninerad och fylld

Tips

Köper du en hel kyckling, som jag egentligen föredrar, är den här härliga kycklingen med ramslök snart aktuell när ramslöken poppar up i skogen. Jättegott!

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka