fiskFRÅN HAVETLCHF & LOWCARBÖvrigt

Fiskgratäng med ägghack

In fisk, FRÅN HAVET, LCHF & LOWCARB, Övrigt on

Fiskgratäng med ägghack

 

Bästa fiskgratängen

Det här är en av våra favoriträtter, en otroligt lättlagad och jättegod fiskgratäng med allt i en form som sköter sig på egen hand i ugnen. Mums!

Även barnen gillar den här fiskgratängen för det är milda, lena smaker. Jag tycker att det främst är örtsaltet tillsammans med grönsakerna som ger gratängen en karakteristisk smak. Lägg inte till en massa kryddor för att de verkar så få, smaka först originalet.

Fiskgratängen kan du göra LCHF, lowcarb eller vanligt och det enda du behöver göra är som vanligt att anpassa mängden fett.

Använd smala mjölkprodukter eller veg-varianter och red av såsen med maizena eller liknande om den är för tunn och rinnig. Anpassa även mängden ost. Ät sallad eller ett par kokta potatisar till.

Äter du liberal LCHF/lowcarb kan du äta lite spenat eller grönsallad till.

Längst ner kan du se mina steg-för-steg bilder om det kan vara till hjälp.

Receptet är inte mitt påhitt utan en variant av klassisk lchf-gratäng som finns här och där.

Fiskgratäng med ägghack

Steg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Koka äggen genom att lägga dem i en kastrull med vatten så det täcker och koka upp. Låt dem koka i 8-9 minuter.
  3. Skär torsken i munsbitar.
  4. Skär eller strimla grönsakerna och fräs dem mjuka i smör i en stekpanna. Låt dem inte ta färg, bara mjukna lite.
  5. Skala och hacka äggen.
  6. Blanda keso, grädde, smetana och smaksätt med örtsalt och svartpeppar.
  7. Lägg grönsakerna, torsken och de hackade äggen i en ugnsfast form.
  8. Häll över såsen och till sist riven ost.
  9. Gratinera fiskgratängen i ca 15-20 minuter.

Vid servering skär du gräslök och strör över. Sätt gärna fram en citronklyfta för några droppar friskhet.

Äter du inte lchf/lowcarb är det gott till fiskgratängen med kokt potatis.

Ingredienser

4 pers

400 g torsk

3 ägg

1 purjolök, liten
3 morötter, normalstora
1 smörklick att steka i

250 g keso
2 dl smetana
2 dl grädde
1 msk örtsalt
svartpeppar

3 dl riven ost

citronklyfta och gräslök till servering

Steg-för-steg bilder

Vill kolla mina bilder steg-för-steg, var så god.

Rätten är annars verkligen lättlagad utan hjälpbilder men nu fanns de för jag publicerade stegen på Instagram stories en av de senaste gångerna jag lagade fiskgratängen.

Lycka till!

Fiskgratäng med ägghack
Fiskgratäng med ägghack
Fiskgratäng med ägghack
Fiskgratäng med ägghack
Fiskgratäng med ägghack

Annan fiskgratäng

En av våra andra favoriter är Myllymäkis laxgratäng med majs och bacon, prova även den! Den gratängen är också mild och len i smakerna och lika lättlagad.

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka