Krispiga broccoli- och ostbiffar
Krispigt och vegetariskt
Vegetariska krispiga broccoli- och ostbiffar att äta varma eller kalla. Ät dem med en god sås eller dip. Stek några knapriga baconskivor till. Lägg biffarna på mackan eller i en wrap – perfekt till lunchen. Bygg en vegetarisk hamburgare. Hur du än gör är de supergoda!
Lätta att göra är de också – sköter sig själv i ugnen. Sedan håller de flera dagar i kylen.
Jag använde bara buketterna och sparar stjälkarna till en soppa, t ex den här goda.
Om man vill kan man blanda i hackad knaperstekt bacon i biffarna. Bacon smakar mycket bra till broccoli.
Broccoli- och ostbiffarna kan göras lowcarb och glutenfria.
Krispiga broccoli- och ostbiffar
ca 15 st
2 stora broccolistånd, bara buketterna (spara resten till t ex soppa) – ca 1 lit buketter
3 ägg
3 dl ost – favorit, testa både mild och smakrik
några nypor vardera av vitlökspulver, nymald svartpeppar och salt – du kan givetsvis blanda i färsk vitlök (riven eller finhackad)
1,5 dl skorpmjöl eller brödsmulor
för lowcarb och glutenfritt byt ut brödsmulorna mot 1 dl mandelmjöl (el annat glutenfritt mjöl) + 1,5 msk fiberhusk
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200C.
2. Skölj broccolin och skär av buketterna (spara stjälkarna till något annat, se tips ovan). Halvera de största buketterna.
3. Riv favoritosten.
4. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt några nypor salt och peppar. Vispa lätt. Tillsätt mjöl och fiberhusk (el brödsmulor), rör ihop och låt det svälla.
5. Fräs broccolibuketterna i några droppar olja på ganska hög värme, pudra över en aning vitlökspulver. Stek tills de får mörk yta och mjuknar lite. Låt svalna några minuter.
6. Skär/hacka buketterna till småbitar. Vänd ner broccolihacket tillsammans med osten i äggsmeten.
7. Forma små biffar (ca 15 st) och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
8. Baka broccoli- och ostbiffarna i ca 35 min och vänd dem halvvägs. De ska ha fin färg och kanterna ska vara lite krispiga.