Jag fullkomligt älskar den här typen av sallader! Kan det bli nyttigare och fräschare?
Jag hade ett par ändbitar färsk lax över och ville ha en matig (lowcarb) sallad till. Jag hittade ett av Lisa Förare Winbladhs gamla recept ur Sydsvenskan som jag sparat – Coleslaw med äpple, wasabi och forellrom. Jag älskar, som bekant, kål i alla former och ser jag dessutom ordet wasabi i samma mening finns det ingen återvändo. Den här blev jättegod!
Lisa påminner i receptet om att sommarens späda vitkål slaknar mycket snabbare än vinterns robusta kål. Vill man ha krispighet kvar ska salladen blandas med dressing strax före servering. Bra tips att tänka på när man gör den på sommaren.
Salladen är god till lax, fiskpaté eller som en förrätt, föreslår hon. Du kan också blanda ner bitar av lax i salladen. Vilken bra lunchrätt!
Fisken bakade jag snabbt och enkelt i ugnen på 150 grader med olivolja, lime och salt & peppar till ca 55 graders innertemperatur. Olivolja och lax smakar bra ihop.
Coleslaw med äpple, wasabi och forellrom
4 port som tillbehör
400 g (späd) vitkål
1 litet syrligt äpple typ Granny Smith
1 msk finskuren gräslök
2–3 msk forellrom (samlingsnamn för olika typer av laxrom)
2 rädisor
dillvippor eller grovt skuren gräslök
Dressing:
1 dl majonnäs, helst hemgjord
(2 tsk ljus miso)
1 dl creme fraiche
ca 0,5 msk wasabi
1 msk pressad lime
Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av så att dressingen har lagom wasabisting.
Skär bort grova stjälkar från kålen och strimla så fint du kan. Skala äpplet och strimla riktigt fint.
Vänd runt dressing, kål, äpple och gräslök. Arrangera på ett fat och toppa med forellrom, skivade rädisor och dillvippor eller gräslök.
Fotade innan jag toppade med forellrom.
2 Kommentarer
-
Eftersom vi ofta äter lax och dessutom olika sorters vitkålsrätter (husmanskost) passar ditt recept utmärkt till oss!
-
Så roligt att du gillar det! Om du inte har wasabi går det bra att ersätta med riven pepparrot för att få lite sting på det hela. Kram och tack för ditt engagemang <3
-