FågelKöttPastaSås

spaghetti fricadelli med kärlek

In Fågel, Kött, Pasta, Sås on

En bästa vän kommer till stan! Så roligt!

Vi har hängt ihop sedan gymnasietiden och hon är finaste vännen. Den här kvällen hälsade hon på oss i Stockholm för första gången. Vad ska jag laga?

När vi blev vänner i slutet av 70-talet (!!!) var vi oskiljaktiga, pluggade alltid ihop, drack vin och åt god mat. Min vän är ett snille på språk och doktor i latin, vilket är sanslöst unikt (och lite galet :-) Hon bodde i Rom i flera år. I tonåren reste vi till Rom tillsammans, sprang i katakomber om dagarna och festade om nätterna.

Italienskt får det bli!

Underbart att kärleksfullt dela ett stort fat med färsk Spaghetti Fricadelli med bästa vännen och pladdra i timmar i stearinljusets sken. Jag vet vilka två ni tänker på och precis så var det. Så gott, varmt och värdefullt!

fricadelli i panna

Kycklingköttbullar med pancetta
4 pers

500 g kycklingfärs
1 stor ciabatta eller 2,5 dl (2-3 skivor) ljust bröd, typ lantbröd (använd inte brödskorpan)
1 dl mjölk
100 g pancetta, skivad eller bit, ska ändå hackas, finns över disk i charken
1 liten gul lök, finhackad
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1 ägg
1,5 msk tomatpuré
3 msk finhackad bladpersilja

Vill du servera köttbullarna med tomatsås och färsk pasta som på bilden, läs hela receptet och börja då med tomatsåsen så den kan puttra och smakas av under tiden.

—–

1. Skär bort skorpan på ciabattan (detta är bästa brödet till kycklingbullarna, blir luftiga). Skär/hacka brödet i små bitar. Låt dra i mjölken.

2. Skär eller klipp pancettan i små bitar. Hacka löken fint. Hacka persiljan fint.

3. Fräs pancettan en stund tills fettet börjar smälta. Lägg i lök och vitlök och fräs på mellanvärme tills löken är mjuk, ca 5 minuter. Om inte fettet räcker, tillsätt lite (oliv)olja. Lägg i tomatpurén och låt fräsa med några minuter. Salta (kanske 1/2 tsk) och peppra (några varv). Låt det svalna en aning.

4. Krama försiktigt överflödig mjölk ur brödet.

5. Vispa ägget lätt i en stor skål och blanda med pancetta/lök-röran, persilja, bröd och ca 1/2 tsk salt. Blanda väl. Vänd ner kycklingfärsen och blanda väl (vispa inte för allt i världen, förstör köttfärs).

6. Rulla en liten köttbulle, platta till den (går fortare) och stek ett smakprov. Låt svalna så känner du smakerna bättre. Är du inte nöjd så tillsätt eventuellt lite mer salt och peppar, kanske mer hackad persilja eller lite tomatpuré till. Saltmängden är svår att bestämma i förväg eftersom pancetta kan variera i sälta. Är du nöjd med smaken, formar du små köttbullar (20-25 st) med hjälp av en sked och kallt vatten.

7. Stek köttbullarna i omgångar på ganska hög värme så att de får fin färg runt om. Låt dem karamellisera ordentligt så rör inte runt för mycket, vänd först när de fått riktigt med färg. Köttbullarna är så luftiga att de steker färdigt snabbt. Håll ordning på tiden och dela en bulle efter 7-8 minuter för att se om den är färdig. Efter testet vet du hur lång tid de tar. Överstek inte.

—-

Jag gjorde en enkel tomatsås och valde att servera kycklingbullarna med färsk spagetti. Tomatsås kan du enkelt göra på burktomater i någon form (helst Mutti för god smak och bra kvalitet). Leta upp något enkelt recept, köp färdig tomatsås av god kvalitet eller gör en enkel som jag.

Jag använde en burk med Mutti krossade tomater och en burk med Mutti körsbärstomater. Koka upp de krossade tomaterna med lite vatten och någon god fond/buljong och låt puttra en stund. Rör i körsbärstomaterna halvvägs när du börjar bli nöjd med smaken annars går de fina tomaterna sönder medan såsen puttrar och man rör runt hela tiden. Späd med mer vatten och fond till bra konsistens. Smaka av med t ex en skvätt fin balsamvinäger, en nypa italiensk kryddblandning, ett par teskedar riven parmesan, olivolja och basilika, salt och peppar. Rör försiktigt och låt den småputtra. Håll smaken på såsen ganska mild för annars tar den över den goda milda smaken på köttbullarna.

Spara lite av kokvattnet när du slår av vattnet på pastan. Blanda pasta med tomatsås och slå lite hett kokvatten över, gör det lättare att blanda. Lägg köttbullarna ovanpå. Riv fin parmesan över och servera extra till.

Kör tutti – tänd ljusen, sätt på Bella Notte och titta varandra djupt i ögonen!

Fricadelli med bakgrund

 

6 Kommentarer

  1. Brita 3 år sedan

    Äntligen kom receptet på de godaste fricadelli jag ätit någonsin:)

    • Författare
      Monika 3 år sedan

      Ja, äntligen! Har du testat. Hoppas i så fall att de blev goda. Dag tjatar lite om att få dem igen. Kram

      • Brita 3 år sedan

        Ja, jag har testat och det blev gott, men konsistensen blev inte som dina. De var helt speciella. Jag får prova igen:) Kram

        • Författare
          Monika 3 år sedan

          Jag hade två ciabatta den gången där jag drog isär ganska stora bitar av innanmätet. Prova det! Håller med dig, blev väldigt fluffigt. Om du intygar att det blev godare, ändrar jag i receptet för att få samma goda resultat :-)

  2. Ingrid Österheim 3 år sedan

    Jag förstår att det är Brita som hälsat på. Vad kul för er att återses!
    Maten den riktigt Italienska är det inte heller något fel på.
    Hoppas ni hade trevligt!

    • Författare
      Monika 3 år sedan

      Vi hade jättetrevligt! Goda vänner är det bästa och det är alltid så roligt att ses.

Lämna ett svar

Tillbaka