Penne med ädelost
Penne rigate-pasta med mycket gott
Krämig ostpasta med söta vindruvor och knapriga nötter är perfekt en köttfri dag eller om du är vegetarian. Pennepastan blir dessutom färdigt på en kvart om du har ugnstorkat druvorna i förväg.
Vindruvorna
Torkade vindruvor är så gott och kan anvädas i många rätter för att ge sötma.
Jag ugnstorkar vindruvorna halverade i ca 1,5 timme, 100C. Det söta blir mer koncentrerat och möter i just den här rätten den salta ädelosten så himla bra. Att rosta vindruvorna är inte nödvändigt, bara väldigt gott.
Om du har tid är det perfekt att fixa vindruvorna dagen innan och sedan är pastan färdigt på en kvart nästa dag.
Medan du torkar druvorna kan du även rosta nötterna. Då har du vunnit tid på ett moment till inför nästa dag. Jag tycker sånt är bra att fixa under helgen när det finns mer tid hemma. Druvorna sköter sig själv i ugnen.
Penne med ädelost, rostade valnötter och vindruvor
4 pers
350 g penne rigate el annan pasta (spara 1 dl av kokvattnet)
0,75 dl grovhackad purjolök
1 vitlöksklyfta, liten och riven
1 klick smör
140 g Kvibille gräddädel eller annan ädelost
1 dl grädde (el plantbaserat)
0,5 dl philadelphia (frivilligt – ger extra krämighet)
275 g blå eller mörkröda vindruvor
1 dl rostade valnötter
lite kokvatten till att ge bra konsistens på såsen
ev en nypa salt men behövs nog inte eftersom pastakokvattnet är mycket salt, även ädelosten.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100C. Halvera druvorna och lägg dem med snittytan upp. Torka dem i ca 1-1,5 tim.
2. Sätt på pastavatten och salta rejält. Koka penne eller annan pasta enligt förpackningen.
3. Skölj, skiva och hacka purjolök. Fräs den i en klick smör. Riv i vitlöken och fräs med en minut.
4. Tillsätt osten och låt smälta på medelvärme. När osten smält, häll i grädde och ev. philadelphia. Rör ihop och låt bli varmt. Koka inte.
5. Minuten före pastan är klar, vänd ner druvorna och nötterna (spar några till dekoration). Häll av pastavattnet och spara 1 dl som du späder såsen med till bra konsistens.
6. Häll såsen över penne och blanda. Dekorera med några druvor och nötter. Vill du lyxa till det ytterligare kan du strö över några små små bitar ädelost.
Servera grönsallad till.
Mer pasta
Eftersom jag ofta äter lowcarb har jag inte recept på så många pastarätter. Egentligen är det konstigt för jag lagar pasta mycket ofta till söte mannen. Varför skriver jag inte ner de recepten, undar jag. Hm
Hur som helst, jag har med en jättegod lasagne som min vän Elisa skapat. Den pastarätten gör jag ofta. Jag brukar även göra min kycklinglasagne ganska ofta. Blir jag sugen på spagetti blir det klassiskt – Spaghetti fricadelli.
Jag klämmer även till med den enkla vardagsrätten Pasta med kabanossås som också är en mångårig favorit.