Polkaglögg från Grythyttan
Juldrinken på Spendrups julevent
På Spendrups årliga julpressevent drack jag den här supergoda glöggdrinken.
Drinken heter Polkaglögg by Grythyttan som du gör på Grythyttans Skogglögg, spetsad (om du vill) med en skvätt rom och toppad med lättvispad grädde med krossade polkagrisar.
Receptet föreslår att pudra över hallonpulver eller kanel. Drinken jag provade hade hallonpulver och jag tycker att det var en av höjdaringredienserna. Det syrliga hallonpulvret gav drinken den syrlighet den behöver till allt det söta och lite gräddfeta på läpparna. Mums! Hoppa alltså inte över hallonpulvret!
Vi tycker olika om glögg
Du kan såklart dricka Skogsglöggen varm, traditionellt med mandel och russin. Den smakar även bra kyld med is och en apelsinklyfta.
Personligen föredrar jag kall glögg, just på det viset med en isbit och med exempelvis apelsin. Jag dricker också helst spetsad glögg, gärna varm men absolut inte med russin och mandel. Jag har låg tolerans för sötma och för mig är glögg alldeles för sött. Av samma anledning uppskattar jag en glöggdrink med flera ingredienser som till exempel Polkaglögg by Grythyttan.
Steg
Polkaglögg
1. Citronzest- och kanelinfuserad Skogsglögg
Börja med att göra en citronzest- och kanelinfuserad glögg. Häll glöggen i en kastrull och lägg i citronskalet och kanelstången. Låt helst stå och dra över natten innan du värmer glöggen.
2. Polkagrisgrädde
Vispa grädden, inte för hård, den ska vara flytande och luftig. Blanda i den malda polkagrisen, smaka av så det verkligen smakar polkagris.
3. Montering
När det är dags att montera drinken, värm upp glöggen tills den är rykande varm och häll upp i glas som tål värme.
Tillsätt ev 1 cl rom i varje glas. Lämna lite utrymme för gräddlocket. Skikta på grädden med en sked och strö hallonpulver eller malen kanel över.
Ingredienser
8 drinkar
75 cl Grythyttans Skogsglögg
3 citroner, skalet
10 g kanelstång
8 cl fruktig rom (Plantation Stiggins’ Pineapple Rum, kan bytas ut mot Plantation Grande Reserve eller exkluderas helt)
3 dl vispgrädde
2 msk malen polkagris (mortla eller kör ett par polkagrisar i kryddkvarn)
Hallonpulver eller malen kanel för dekoration (kan uteslutas)
Grythyttans Skogsglögg
I drygt 20 år har den lilla glöggfabriken i Bergslagen tillverkat Grythyttan Skogsglögg.
Traditionellt gör man glögg på vin från druvor men Grythyttan gör istället Skogsglöggen på en fruktbas av äpplen och svenska lingon och blåbär. De påbörjar tillverkningen i maj med jäsning av bär, fruktjuice och kryddor på ståltank. Efter sommaren buteljerar de glöggen för att den sedan ska vila på flaska lagom fram till julens högtider.
Bärens syrlighet ger glöggen en fin balans mellan sötma och syra. Toner av blåbär och lingon samspelar med klassiska julkryddor såsom kardemumma, kanel, kryddnejlika, ingefära och pomerans.
Nr: 9646001| 100 kr | 14,5 % vol. | 750 ml| TSS
Annan favoritglögg
Här är några andra sorters glögg jag gillar:
1 Kommentar
Pingbacks
-
[…] den jättegoda glöggdrinken (recept finns här) så bjöd David Lundqvist (Årtes Kock 2018) på kalla tre rätter utomhus som passar till […]
[…] den jättegoda glöggdrinken (recept finns här) så bjöd David Lundqvist (Årtes Kock 2018) på kalla tre rätter utomhus som passar till […]