Många, många restauranger i USA serverar två klassiska sallader – Caesar och Cobb. Det finns en anledning, båda är galet goda.

Caesarsalladen är 1:a på min topplista men sen kommer Cobb:en som god 2:a. Den kommer lite i skymundan eftersom Caesarsalladen minst sagt är superpoppis, överallt. Jag påminner alltså om denna rejäla och välsmakande klassiker så den kan få vara etta ibland även hos er.

agghalvor_silverbricka

Cobbsallad är så enkel att göra och mängden av ingredienser är inte så noga. Man har i extra av det man tycker mest om och mindre av annat som man äter för att kombon av smaker är underbar. Men allt ska i för annars blir det ingen Cobb. Ibland serveras det kyckling till. Man avgör själv vad som passar för tillfället. Matig är den och mätt blir man.

Det är inte bara en riktigt god sallad utan även ett perfekt alternativ när man vill hålla nere intaget av kolhydrater eller äter lchf. Äter du strikt, skippa tomaterna.

Nästa bra grej är att man kan packa ingredienserna separat till picknicken och blanda ihop när det är dags att äta. Samma sak med lunchlådan.

Klassisk uppläggning är att lägga upp ingredienserna samlat i snygga rader på ett stort fat. Ser otroligt gott och vackert ut.

cobbsallad_upplagd

Häng inte upp er så mycket på mängderna i receptet. Ta så mycket ni tycker verkar bra. Jag gör alltid extra bacon till exempel. Sen vill jag gärna ha en halv avokado för jag tycker det är jättegott. Äter man till exempel lågkolhydratkost äter man bara lite av tomaterna, äter man strikt skippar man dem.

ca 4 port

1 huvud romansallad, grovskuren
2-4 tomater
1-2 avokador
4 kokta ägg
1-2 paket knaperstekt bacon
ca 150 g smulad ädelost – er favorit (Kvibille Ädel är 140 g)
nyskuren gräslök

ev. kyckling, gärna grillad men tänk på att inte grilla med en massa såser och glaze som inte passar till


Dressing:
1,5 dl olivolja
1 msk vinäger
1 msk färskpressad citronsaft
1 msk dijonsenap
1 pressad/hackad vitlöksklyfta
1 tsk worchestershiresås
salt & peppar

Dressingen ska vara ganska syrlig och rustik för att bryta mot fet avokado, ädelost och bacon. Vispa ihop senap, vinäger, citron och olja. Smaksätt med resten. Är dressingen för tjock kan man vispa i lite vatten. Låt dra en stund och smaka av. Syran varierar med kvalitet och smak på citron och vinäger. Korrigera tills du blir nöjd!
Servera dressingen bredvid eller slå lite över salladen och blanda vid serveringen och servera resten bredvid.

cobbsallad_dukat_bord

 

4 Kommentarer

  1. Kristin 10 år sedan

    Älskar Ceasar och Waldorff så jag jag skall klart testa denna sallad! Låter gottis!

    • Monika 10 år sedan

      Ja, testa Kristin! Tack för tipset på Waldorfsallad – en annan jättegod klassiker. Den ska jag göra och lägga till samlingen!

      • Kristin 10 år sedan

        Med en go köttabit till kanske!

Pingbacks

  1. […] cobbsallad […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka