ARTIKLAR

Fabriksbesök hos Lakrids by Johan Bülow

In ARTIKLAR on

Hipp, hurra och grattis till 10 år, Lakrids!

Det händer mycket hos danska köpenhamnsföretaget Lakrids just nu. De växer så det knakar. Johan Bülow, grundaren till företaget, har tagit in nya ägare med kapital och stor erfarenhet. Företaget ska framåt men framför allt utåt genom att fortsätta sin resa i världen med sina små butiker.

En vecka sedan öppnade de sin andra butik i Stockholm i Sturegallerian på Stureplan. Sedan oktober förra året finns en butik i Täby centrum.

Lakrids firar sitt 10-årsjubileum med att lansera en ekologisk lakrits och på sina ställen i Danmark, till exempel på Tivoli eller på Magasin (Kongens Nytorv, Köpenhamn) kan man köpa deras ljuvliga lakritsglass.

Jag besökte fabriken i Köpenhamn för att se hur det hela går till och träffa de trevliga medarbetarna. Jag har bestämt möte med Area Manager för Sverige, Robert Stridsberg.

Lakrids by Johan Bülow

Jag och Robert beundrar alla posters i deras hall of fame med de olika smaklanseringarna genom åren. Som vanligt börjar man prata om sina toppfavoriter men det slutar alltid med att den är också god, och den, och den…tills slut är de supergoda allihopa.

Lakrids by Johan Bülow
Lakrids by Johan Bülow

Organic Choc Coated Liquorice – den nya ekologiska lakritsen – bygger på den ursprungliga smaken som Johan Bülow tog fram när han öppnade sin första butik 2007. Efter att ha finslipat och fulländat detta första recept, tillverkas lakritsen idag helt av ekologiska ingredienser. Ja, då kan det väl inte bli godare.

Lakrids ekologisk

Vi går in i fabriken. Vi börjar med att se hur lakritssmeten görs och hur den sprutas ut från maskinen på ett band i nio långa remmar. Remmarna håller då en temperatur på cirka 135C grader.

Lakrids by Johan Bülow

Medan de sedan transporteras på bandet så svalnar de tills de kan skäras i bitar.

Lakrids by Johan Bülow

Bitarna ramlar ner i burkarna vi så väl känner igen.

Lakrids by Johan Bülow

Burkarna får sitt svarta lock…

Lakrids by Johan Bülow

…och självklart rätt etikett.

Lakrids by Johan Bülow

Utöver Lakrids berömda burkar med No. 1 Söt lakrits, No. 2 Salt lakrits, No. 3 Röd lakrits, No. 4 Lakrits Habanero Chili och No.5 Salt lakrits Chili  Tranbär tillverkar de även lakrits med överdrag. De bitarna åker iväg till delen av fabriken där de får sin coating i olika smaker.

Lakrids by Johan Bülow

Lakritsbitarna tumlar runt, runt, runt och sprayas med många lager mycket tunn coating. Det är ett tidskrävande moment och tar flera timmar tills den perfekta smaken i kombination med lakritsen uppnåtts. De ska också få den rätta storleken och en jämn, silkeslen yta. Detta är verkligen hantverk.

När jag är där håller de på att ge sommarens smak 2017 – Vit choklad med fläderblomma – sin coating. Det doftar helt fantastiskt underbart och vi får smaka hur många vi vill :))

Lakrids by Johan Bülow

Smakvarianterna med coating heter A, B, C och D. Förutom årets sommarsmak med fläder, finns sommarvarianten från förra året med smak av Vit choklad och persika – en av mina favoriter. En annan favorit är D med smak av salt och kola.

Lakrids by Johan Bülow

Lakrids arrangerar många företagsevents och tar emot gästerna i sin vackra lokal och fint dukade bord.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka