ARTIKLARrestauranger

Pizzeria Giro Napoletana – topp 5 bäst i norra Europa

In ARTIKLAR, restauranger on

Napolitanska pizzor hyllas världen över och är just nu väldigt trendigt. På Giro Pizzeria Napolitana i Stockholm serveras helt fantastiska pizzor, så bra att de är bland de 5 bästa i Norra Europa. 

Giros Napoletanas bar

I New York under andra helgen i juli delades 50 Top Pizza Awards ut för första gången. Världens bästa pizzerior i och utanför Italien listades, baserat på olika kriterier som t ex service, kvalitet, dryck och inredning. Ett tusental pizzerior rapporteras ha bedömts av hundra anonyma inspektörer.

Som enda pizzeria från Sverige var Giro Pizzeria Napoletana nominerad i kategorin Topp-5 bästa pizzerian i norra Europa. Den kända köpenhamnsrestaurangen Bæst (Nørrebro) kammade hem 1:a placeringen. Bæst ägare Christian Puglisi ligger bakom flera restauranger i Köpenhamn, t ex världsberömda Relæ. (39:e plats – The world’s 50 best restaurants).

De andra nominerade i kategorin förutom Giro och Bæst var Villa Paradiso Frogner (Oslo, Norge), Villa Borghese (Olanda, Nederländerna), Pomodorino (Berlin, Tyskland).

Giros pizzabagare

Giro har hyllats på flera håll tidigare. I januari utsågs Giro till Stockholms bästa pizzeria av den berömda matguiden Gambero Rosso. Facebookgruppen Italiani a Stoccolma (italienare bosatta i Stockholm) röstade fram Giro till sin favoritpizzeria.

Giro samarbetar med anrika pizzeria Da Michele i Neapel för att helt kunna efterfölja traditionen med jäsningsteknik och hantering av ugnen och servera oss riktiga napolitanska pizzor. Degmästare besöker Giro regelbundet för att säkerställa metoderna

Pizzeria Da Michele som har drivits av familjen Condurro i fem generationer, lär vara en av världens äldsta (1906). De serverar än idag bara två pizzor – Marinara och Margherita. Julia Roberts bl a var där och åt pizza i filmen Eat, Pray, Love.

Giro dukat bord

Pizzorna bakas i speciella, väldigt heta ugnar och degen görs specialmjöl, i Giros fallet på Caputomjöl. Degen är tunn, mjuk och lite seg i sin struktur, så som den ska vara. Gräddningen i den superheta ugnen tar bara sekunder.

Precis som i Neapel är basen på pizzorna Fior di latte mozzarella och smakrika San Marzano tomater. Fior di latte passar bra på pizza då den inte släpper så mycket vätska. San Marzano tomaterna smakar sött och ljuvligt och anses vara världens bästa tomat. Giros tomatsås görs på endast dessa tomater och ingenting annat, inte ens salt.

Giro Napoletana är alltid full av italienska pizzabagare och personal som alla pratar italienska med gästerna. Det ger den där känslan av äkta pizza, italienskt på riktigt. Känskan håller i sig när de fantastiska pizzorna landar framför en på bordet. Klassikerna finns på menyn men även Giros egna moderna varianter, en bra balans mellan tradition och nytänkande.

Vi valde att testa Zucchine, Melanzane och deras sallad (som inte ingår).

Zucchine, den gröna pizzan är med zucchinikräm, rökt mozzarella och färska Pachino tomater. Den här pizzan är en av mina favoriter och bland de godaste jag någonsin ätit. Den serveras även som variant med pancetta. Jag provade med pancetta andra gången men tyckte att varianten utan var tusenfalt bättre. Pancettan tog över den lätta röksmaken och de underbara milda smakerna från krämen och tomaterna.

Närbild pizza Zucchine

Den andra pizzan vi valde var också den vegetarisk med tomat, mozzarella och friterade auberginer. Väldigt gott, även den.

Innan pizzorna skjutsas in i den vedeldade ugnen ringlar man lite solrosolja över. När pizzorna tas ut ringlar man över italiensk olivolja.

Melanzane från Giro Napoletana
Pizzeria Giros bar

Om man önskar sallad beställer man den separat och den består av lite grönsallad, tomat och parmesan. Helt ljuvlig i sin enkelhet.

Sallad till pizzan på Giro

Giro erbjuder glutenfria bottnar som görs på ris- och potatismjöl (bild nedan).

Giros glutenfria pizza
Giros vinkyl

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka