PastaVegetariskt

Penne med ädelost, vindruvor och rostade valnötter

In Pasta, Vegetariskt on

Krämig ostpasta med söta vindruvor och knapriga nötter – perfekt för en köttfri måndag. Dessutom färdigt på en kvart (om du ugnstorkat druvorna i förväg).

Jag håller inte just måndagar köttfria utan det har mer blivit så att jag funderar på något vegetariskt och testar en rätt för jag tror att flera av er är intresserade av fler vegetariska alternativ. Speciellt på måndagar.

Vi vet ju att det är bra att hoppa över köttet då och då och äta mer grönt och mer fisk. Är ni intresserade av mer vegetariskt?

Till rätten: Jag ugnstorkar vindruvorna halverade i 1,5 timme, 100C. Det söta blir mer koncentrerat och möter den salta ädelosten bättre. Det är inte nödvändigt, bara väldigt gott.

Perfekt att fixa vindruvorna dagen innan och sedan är alltihop färdigt på en kvart nästa dag. Medan du torkar druvorna kan du även rosta nötterna. Då har du vunnit ett moment till inför nästa dag. Jag tycker sånt är bra att fixa under helgen när det finns mer tid hemma. Druvorna sköter sig själv.

 

Penne med ädelost, rostade valnötter och vindruvor
4 pers

350 g penne rigate el annan pasta (spara 1 dl av kokvattnet)

0,75 dl grovhackad purjolök
1 liten el 1/2 stor riven vitlöksklyfta
1 klick smör
140 g Kvibille gräddädel eller annan ädelost
1 dl grädde (el likn alt. vegetarisk)
0,5 dl el en rejäl klick philadelphia (frivilligt – ger extra krämighet)
275 g blå el mörkröda vindruvor
1 dl rostade valnötter
lite kokvatten till bra konsistens på såsen
ev en nypa salt men behövs nog inte eftersom pastakokvattnet är mycket salt, även ädelosten.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100C. Halvera druvorna och lägg dem med snittytan upp. Torka dem i ca 1-1,5 tim.

2. Sätt på pastavatten och salta rejält. Koka pastan enligt förpackningen.

3. Skölj, skiva och hacka purjolök. Fräs den i en klick smör. Riv i vitlöken och fräs med en minut.

4. Tillsätt osten och låt smälta på medelvärme. När osten smält, häll i grädde och ev. philadelphia. Rör ihop och låt bli varmt. Koka inte.

5. Minuten före pastan är klar, vänd ner druvorna och nötterna (spar några till dekoration). Häll av pastavattnet och spara 1 dl som du späder såsen med till bra konsistens.

6. Häll såsen över pastan och blanda. Dekorera med några druvor och nötter. Vill du lyxa till det ytterligare kan du strö över några små små bitar ädelost (söte mannen vill alltid ha extra ost). Servera grönsallad till.

torkade vindruvor

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka