Burrata eller burratina – en vit rund boll av underbar färsk ost från södra Italien – att kombinera med så mycket till den snabbaste lyxtallriken.

Detta är nog fjärde eller femte gången burrata eller burratina hamnar i ett inlägg. Jag måste gilla det ganska mycket. Ja, jag tycker det är jättegott men framför allt tycker jag att man alltid kan få till en lyxig rätt utan ansträngning – med andra ord, bara att kolla i kylen.

Precis som buffelmozzarellan smakar inte heller burratan egentligen så mycket i sig, det är konsistensen som är ljuvlig med sitt krämiga och gräddiga inre. Att smaken är mild gör att den passar till det mesta som är smakrikt. Klassiskt rätt är Caprese där man äter osten med tomater, basilika, balsamvinäger och olivolja.

 

Så här tänker jag för att variera godsaker till burrata (eller fin äkta buffelmozzarella):

Något med rejäl smak + något sött + något salt + något knaprigt.
Lägg sedan till något grönt och en vinägrett (ger syra) – ökad mängd vinägrett så att hela rätten får dressing inte bara det gröna.
Salt & peppar och droppar av fin olivolja på osten.
Gott bröd.

OBS! Burrata ligger i vätska. Den ska plockas upp i serveringsögonblicket annars torkar utsidan och den blir förstörd. Ge den dock rumstemperatur.

Så enkelt är regeln och det blir alltid underbart tillsammans.

 

Enligt principen ovan har jag tidigare gjort burrata med parmaskinka (sälta, rökt), sultanrussin (sötma), sparris (grönt), krutonger och nötter (knaprigt).

Eller burrata med prosciutto (sälta, rökt), mandarindressing (sötma, syra), kålchips (grönt, krispigt), pinjenötter (knaprigt).

Eller burrata med citronkyckling (syra), ruccola och mynta (grönt), tomatsallad (sötma).

 

Den här gången (bilden ovan) hade jag några skalkar rökt korv kvar i kylen från köttbutiken Lennart & Bror, mitt favoritställe. Jag gjorde en enkel grönsallad med en vinägrett (syra), skivade korven (smakrik, salt, rökt), rostade pinjenötter (knaprigt) och droppade sedan min finaste Modena balsamvinäger över (sött). Om man vill tar man några skivor gott bröd till.

Vid ett annat tillfälle (bilden nedan) gjorde jag i princip samma sak med parmaskinka (Prosciutto di Parma) och kryddade med italienska kryddor, lite riven parmesan och basilika. Myskväll med gott vin.

Ja, svårare är det inte. Har man de bästa råvarorna kan det bara bli lyxigt med hög koefficient. Jag drar till med gott upphöjt till åtta.

Dela gärna med er av era goda idéer till buffelmozzarella och burrata!

Jag har fler recept som väntar på att bloggas så det verkar bli en följetong av burrata.  :-)

burrata med parmaskinka

 

 

 

2 Kommentarer

  1. Ingrid Österheim 3 år sedan

    Oj, vad det ser gott ut! Så här en fm och vackert väder hade det smakat bra.

    • Författare
      Monika 3 år sedan

      Aaah, tack snälla! Ja, vi har tur med vädret o helgen blir fin nu när A & H kommer o hälsar på. Hoppas ni får en fin helg! Kram

Lämna ett svar

Tillbaka