Om

Tack för att du besöker min blogg!

Extra tack för att du stannar en stund och vill läsa mer.

 

 

Mat- & vinnörd – dygnet runt, alla dagar

Min passion för dryck, mat och matlagning är sådär jättespretig, nyfiken och överglad. Viljan att testa recept och smaker driver mig åt olika håll och jag vill hela tiden lära mig, bli bättre – inom alla världens kök och vinregioner. Och sedan dela denna kunskap med dig.

Jag vill att du lyckas

Att vara skribent, webbredaktör och influencer betyder att jag påverkar, påverkar dig genom mina inlägg. Jag tar förtroendet på största allvar och jobbar hårt för att ge dig kvalitet.

Jag läser på och testar sedan recept, råvaror, smaker, tillagningsmetoder och mattrender många timmar. Provar massor med viner. Gör jag det, är hela poängen att du slipper.

Du får sedan ta del av mina mina fynd, mina matlagningstips men framför allt mina erfarenheter. Du slipper göra misstagen och förhoppningsvis inspirerar jag dig att våga något nytt.

Influencer – praktiskt och teoretiskt

Jag arbetar med matevents och är kursledare i matlagning.

Jag är webbredaktör på Vin & Matguiden – 2015-2017 i privat regi och sedan igen från 2022 och för närvarande efter att Schibsted förvärvade sajten.

Mitt engagemang i mat & dryck ger mig en massa erfarenhet, både praktiskt med händerna i grytorna men också teoretiskt genom skrivande, lärande och testande.

Jag tillbringar mycket tid i Stockholms matbransch med att delta i pressträffar, invigningar, vinprovningar, restaurangbesök, galor, nya produktevents, mässor med mera. Jag skriver sedan gärna om det jag gillar.

I mitt arbete döljer jag inga samarbeten eller gör smygreklam.

Ta gärna kontakt

Skriv några rader till mig – monika@uplifting.se – så kan vi prata mat tillsammans och lära av varandra! Diskussioner, idéer, synpunkter, projekt med mera – ja, allt är välkommet.

Jag flyttade till Stockholm från Malmö 2014 så jag har lång erfarenhet av landets södra delar inklusive Köpenhamn och skriver även ofta om dessa regioner. Sedan slutet av 2020 delar jag min tid med Malmö.

Välkommen tillbaka – igen & igen!

//Monika

20 Kommentarer

  1. Ulla 10 år sedan

    Hej Monika, jag följder din blogg intensivt och har prövat några recept med stor succé!
    Jag såg en bild på isterbandsröra med nudlar, men jag hittar inget recept! Jag som är isterbandsfreak skulle gärna ha det receptet!
    Tack och hälsningar från Los Angeles

    • Monika 10 år sedan

      Hej Ulla!
      Så roligt att höra att jag har en vän så långt bort :-)
      Javisst är isterband så gott att huvudet snurrar.
      Dottern kom hem på vinterlov från Melbourne och fick önska sig något hon var sugen på och då kom det: isterband med dillstuvad potatis.
      Jag hade några isterband kvar i kylen efter hon åkt, därav min bild på Instagram. Korven passerade bäst-före-datum så jag ville göra något med den och hade inga potatis hemma. Då tänkte jag att det kanske blir bra med pasta ;-)
      Jag tog ur korvinnehållet och stekte det, slog i lite creme fraiche och smakade av med dill. Slog det över pastan och klickade på lite senap och la till några rödbetor. Härmade helt enkelt smakerna i dillstuvad potatis. Det fungerade jättebra.
      Skulle jag göra det igen, skulle jag istället testa att skära korven i bitar och steka för sig och göra en pastasås till med senap- och dillsmak.
      Kan du få tag på isterband i LA? Jag älskar de riktigt syrliga.

  2. Susanne 10 år sedan

    Så trevligt att hitta dig här .
    Jag behöver verkligen lite ny inspiration när det gäller matlagning.kram Susanne

    • Monika 10 år sedan

      Så trevligt att du hittat hit! Om jag kan inspirera till lite nytt blir jag jätteglad. Undrar du något eller önskar något speciellt, bara fråga! Tack & kram tillbaka!

  3. Annika 10 år sedan

    Hej Monika, så härligt att se att du kommit igång med din blogg igen efter flytten till Stockholm! Ser fram emot ny matinspiration!!

    • Monika 10 år sedan

      Tack Annika! Din support betyder mycket :-) Uppskattar även dina tips på mat jag kan testa. Snart kommer något med goda räkor. Kram

  4. Ann & Björn 10 år sedan

    Vi har smakat Monikas mat.
    Man vill bara flytta in och bo hos henne, vilken fantastisk kock.
    Jag växte upp i restaurangfamilj vi hade flera restauranger, med en pappa som på den tiden var en av Sveriges bästa kockar.
    Monika är nutidens bästa kock!
    Synd för oss att hon numera bor i Stockholm.

    • Monika 10 år sedan

      Aaw, ni är så söta Björn & Ann! Tusen tack för de snälla orden. Nästa gång äter vi tillsammans i Stockholm! Kram

      • Anonym 10 år sedan

        Vilken lättläst och fin blogg, härliga färger underbara recept och tips
        Man vill bara gå in och se vad nytt som är på gång.

        Monikas mat är förföriskt god och vacker!
        Vi önskar dig och Dag en härlig Påsk med många glada skratt och ägg/ Kramar Ann & Björn

        • Monika 10 år sedan

          Tack så mycket! Det värmer! Hoppas allt ärt bra med er.
          Kram
          Monika

  5. Jenny 9 år sedan

    Hej ,

    Tack för att jag får läsa och insperas av din finna blogg :)

    *Önskar dig en fortsatt trevlig sommar*

    • Monika 9 år sedan

      Hej Jenny!
      Tack för att du hörde av dig. Ingenting gör mig så glad som när jag hör att min blogg är till glädje. Ännu gladare blir jag när jag kan inspirera.
      Ha det bra och hoppas vi hörs igen framöver!

  6. Hellen 9 år sedan

    Tack för en trevlig och mycket god middag i lördags! Jag undrar om förrätten: en varm, grön dippa – hiskeligt god! Vad var det??
    Kram
    Svägerskan

    • Monika 9 år sedan

      Hej! Tack själv för trevligt sällskap! Dippan hittar du här på bloggen och den heter Spenat- och kronärtskocksdipp. Superlätt att göra! Kram

  7. Rowina 9 år sedan

    Hej!
    Vilken fin och inspirerande blogg du har! Jag hittade den när jag letat efter svartkåls chips och du var den enda bland de olika sajten jag kollade som förklarat varför det var bra att inte ha för hög värme i ugnen och det var just det jag ville veta. Stort tack! Jag ska testa några svartkåls blad ikväll för att se om min ugn kan producera fina knaspriga chips – 130C i varmluft ca 20 minuter?

    Välkommen till Stockholm!
    Rowina

    • Monika 9 år sedan

      Hej Rowina!
      Tack för din hälsning och beröm :)) Blir jätteglad.
      Jag tycker svartkålschips är de godaste. Jag har en ängels tålamod med sånt för jag vill att det ska bli perfekt. Då får man gulla lite med dem. Jag flyttar runt, tar ut om några blir snabbare klara för att inte bränna o s v.
      Testa lågt som du säger – tar det för lång tid är det bara att öka (hänger mycket på ens ugn). Det är lite pillrigt men värt besväret när man sedan sitter där och njuter.
      Jag tycker att chipsen med fördel kan serveras till allt möjligt som behöver lite crunch och nåt salt. Tänk bara på att de blir mjuka blixtsnabbt om de ligger emot något varmt eller fuktigt. Servera bredvid eller lägg på i sista sekund. Trevlig helg!

      • Rowina 9 år sedan

        Hej Monika!
        Sorry för sen återkoppling! Jag gjorde svartkålschips och just som du skrev måste man pillra lite grand. Serverade dem som tilltugg till en middag (den helgen) och alla sade bara Wow! Va’ gott! Hur gjorde du det? Igår var det grönkålschips tur! : )) Gott blev det också!

        Tack än en gång och ha en härlig andra Advents helg!

        • Monika 9 år sedan

          Hej! Tack för att du återkommer :) Roligt att höra att det blev bra och att alla gillade dem. Vilka tyckte du bäst om? Ha en fin helg!

  8. Annie 5 år sedan

    Hej!
    Hittade in hit tack vare att jag letade efter tips på vad jag skulle göra med mitt överblivna potatismos. Nu står den i ugnen med mjukost och riven ost och panko på. Sparar din sida i mina favoriter för här finns mycket kul att titta på.
    Du har mitt drömjobb. Har just gått i pension efter 40 år som socionom i Skåne, men brukar säga att om jag skulle bytt jobb skulle jag ha blivit matskribent. Vilken lycka att få jobba med mat på olika sätt.

    • Monika Österheim 5 år sedan

      Hej Annie! Kul att du hittade hit och jag hoppas du kan hitta mer gott att testa framöver. Mitt jobb är verkligen en dröm och för din del är det inte för sent. Börja skriva och blogga mat, det roligaste som finns. Bara att köra på :) Just nu har jag inga uppdrag alls (depp) men jag läser till sommelier så jag har mina studier som tur är. Välkommen hit, och låt oss språkas vid ofta i framtiden. Var rädd om dig!/Monika

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka