Här är de enkla, vegetariska små pizzorna som jag lovade att dela. Perfekt förrätt eller snack till ett glas Allegro primitivo.
Beräkna att tomatsåsen helst ska puttra ett par timmar. Finns inte tiden, låt den puttra medan du gör allt annat.
Idén och tomatsåsreceptet kommer från Oenoforos pressevent härom dagen som jag skrev om, där nya utseendet av Allegro Primitivo presenterades. Piatti i Stockholm lagade de här pizzorna och jag bad om receptet på den goda tomatsåsen.
Självklart kan du toppa pizzorna med dina favoriter. Grejen är att äta hjärtformade pizzor på alla hjärtans dag :))
Hjärtformade pizzor till Alla hjärtans dag
olivolja
1 palsternacka
2 morötter
1 gul lök
4 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
2 burkar tomater av god kvalitet
1 tsk svartpeppar
2 tsk salt
6 blad basilika
Pizzadeg:
10 g färsk jäst
1,5 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
3,5 dl vetemjöl
2 msk olivolja
Topping:
buffelmozzarella
friterade salviablad (frivilligt)
Gör så här:
1. Tomatsås: Skär palsternacka och morötter i små bitar och fräs i olivolja i en kastrull på medelvärme i ca 7-8 minuter. Hacka löken och fräs med ytterligare 5-6 minuter. Finhacka vitlöken. Tillsätt vitlöken och fräs snabbt under omrörning utan att den blir för mörk (smakar bara beskt). Tillsätt tomatpuré, blanda väl och ge den en smakknuff några minuter. Salta och peppra.
Häll tomaterna över och låt såsen koka upp och småputtra minst en timme, gärna längre.
Tillsätt basilikabladen.
Mixa såsen med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar, ev ett par nypor socker.
Korrigera konsistensen om det behövs. För tunn, koka en stund utan lock. För tjock, späd med vatten.
2. Deg: Värm kallt vatten i en kastrull till dess att det blir fingervarmt, det går väldigt fort så det gäller att ha koll hela tiden så att vattnet inte blir för varmt.
Smula sönder jästen i en bunke och lös upp med hjälp av det fingervarma vattnet (det är viktigt att vattnet inte är för varmt eller för kallt för då kan det bli svårt för degen att jäsa).
Tillsätt olivolja, salt och vetemjöl och knåda degen i ca 10 minuter.
Täck bunken med degen med en ren kökshandduk och låt jäsa i ca 35 minuter. Degen skall helst stå på ett varmt ställe under jäsningsprocessen men så länge som den inte står i svalare än rumstemperatur så går det bra.
Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut vardera bit till ett hjärta, så tunt som möjligt på ett mjölat bord.
Bred på ett lager tomatsås på vardera pizza. Dela mozzarrellan med en kniv eller med händerna och fördela jämnt.
Grädda pizzorna på mjölad plåt i ugnen i ca 5-10 minuter. Salta och peppra en aning och ringla fin olivolja över om du vill. Toppa eventuellt med friterade salviablad.