Att doppa bröd i hummus är så himla gott. I somras lärde Rina mig hur man kan ta hummus till ytterligare en nivå. Hon gör en tahinidressing som hon breder ut över hummusen innan hon ringlar olivolja över, pudrar med cayennepeppar och avslutar med färska persiljeblad och oliver.
Hummus
1 brk kokta kikärter – ca 400g (köpte Saltå Kvarns ekologiska)
0,5 dl citronjuice (ca 1 liten citron)
0,5 dl tahini (10-minuters recept på hemgjord)
1 hackad liten vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
1 nypa paprikapulver – frivilligt (jag tar gärna rökt paprikapulver)
ca 0,5 dl vatten att späda med
pudra försiktigt (starkt som tusan) cayennepeppar över vid servering
bladpersilja till dekoration
1. Mixa tahinin och citronsaft några minuter. Tahinin blir tjock av citronjuicen.
2. Tillsätt allt utom kikärterna och mixa ihop.
3. Tillsätt kikärterna i omgångar och fortsätt mixa. Tillsätt extra vatten om det behövs. Smaka av och korrigera.
4. Vid servering, bred ut hummusen på ett stort gemensamt fat eller på små individuella. Ringla olivolja över, pudra med cayenne och dekorera med bladpersilja.
___
Du kan också göra som jag lärde mig att pimpa hummusen om du vill. Gör en tahinidressing så här (det som blir över håller i kylen):
Vispa ca 1 dl tahini med ett par msk citronsaft i en skål tills det blir tjockt. Späd med vatten till krämig konsistens, som en tjock dressing (inte rinnig). Riv i en halv vitlöksklyfta. Salta lite. Tillsätt två nypor socker. Rör runt. Smaka av. Låt gärna mogna en stund.
Bred den tunt över hummusen. Avsluta sedan som ovan med olivolja, cayennepeppar, (ev oliver) och bladpersilja.
Späd med mer vatten och du får en tunnare god dressing till grönsaker och sallader. I mitt recept på hemgjord tahini finns även tips på andra såser/dressingar med tahini.