Blomålssallad att älska
Blomkål med saltgurka, gula russin och majonnäs
Detta är alltså den blomkålssallad från Kv. Åkern som jag skrev om igår.
Den här vegetariska rätten på blomkål är så god att man blir överraskad. Hur kan något så enkelt bli så gott?
Det smakar mycket – sälta från gurkan, sötma från de små gula russinen och majonnäsen som fått extra syra av vinäger för den perfekta balansen. Majonnäsen är len och binder ihop rätten. Den tunnskivade blomkålen ger salladen tuggmotstånd och crunch. Russinen är lite sega och gurkan saftig. Ja, ni fattar…
Kål att älska från Kv. Åkern
Äter du bröd är det perfekt med en skiva till salladen. Äter du lchf eller lowcarb, skippa russinen och ersätt dem eventuellt med något annat sött som är inom ramarna eller skippa sött helt.
Ja, denna blomkålssallad är ytterligare en kålfavorit som jag kommer att göra ofta. Tack Ivan på Kv. Åkern för idén!
(Uppdatering: Tyvärr har Kv. Åkern stängt och den vegetariska pärlan saknas Malmö. Sedan september 2022 driver Ivan Jurman Lundabryggeriets Ölkällare) i Lund.
Så här gör du blomkålssalladen
ca 2 port
Gör en majonnäs och spetsa den med lite extra vinäger (eller spetsa köpemajo). Det behövs för det ärden enda syran i rätten.
Skär små blomkålsbuketter från ett halvt mellanstort huvud tunt, för hand eller på mandolin.
Hacka:
en näve gula russin
ett par saltgurkor
bladen från några stänglar bladpersilja
Blanda allt utom majonnäsen.
Smaka av, gärna tillsammans med en tesked majonnäs, och anpassa mängden gurka och russin tills du är nöjd – gurkan ger sälta och russinen sötma.
Bred ut majonnäs på en tallrik. Lägg blomkålssalladen över. Klart!
Mer blomkål
Det finns fler goda rätter med blomkål än blomkålssallad, som jag gärna rekommenderar:
De krispiga blomkålsbitarna är en variant på amerikanska hash browns som är ett typiskt frukost eller brunchtillbehör. Caesarblomkål är gratinerat med smaker från just salladen precis som namnet antyder. Jättegott!