Asiatiskt laxpaket
Laxpaket och korianderris med asiatiska smaker
I ett ugnsbakat foliepaket med färsk lax och tunnskivad lök stannar alla goda smaker kvar. Smakerna kokar in i löken som smakar ljuvligt. Om du gillar lök kan du ta lite extra. Söte mannen tyckte att det var för lite lök i paketet första gången jag lagade rätten.
Ris till laxen
Ris blir mer smakrikt om du kokar det i buljong. Ibland passar det bra.
Om du inte gillar koriander är det bara att skippa. Riset blir jättegott ändå.
Steg
Laxpaket
- Skiva 2-3 gula lökar ganska tunt.
- Lägg ut löken i foliearken och sedan laxbitarna över.
- Rör ihop chilisås, limejuice, sesamolja, vitlök, senapsfrön, ingefära och sesamfrön.
- Skeda såsen över laxen i foliepaketen. Tillslut paketen .
- Baka laxpaketen i ugn, 175 grader i ca 15-20 minuter.
Ris
- Koka ris till 4 pers i vatten smaksatt med kycklingbuljong/fond. Smaka dig fram. Koka ca 12 min beroende på rissort.
- När riset är klart, smaka av med ev. extra salt, limejuice och hackad koriander. Fluffa riset med en trägaffel el liknande.
Servering
- Öppna paketen försiktigt, riv över limezest.
Ingredienser
Asiatiskt laxpaket med korianderris
4 pers
- ris till 4 pers.
- kycklingfond/buljong att smaka av risvattnet med
- 1-2 msk limejuice – smaka dig fram vid servering
- ca 1 kruka koriander eller så mycket du gillar
Mer god lax
Det finns givetvis mer god lax tillagad i ugn att välja på. En stor favorit är från en av Myllymäkis kokböcker Lax i ugn med majs, ost och bacon. I ett recept har laxen ett fetaosttäcke, lax och fetaost är mycket gott ihop.
Ljuvlig lax med fräsch topping och potatismos är ju i en klass för sig, så otroligt gott.
Rökt lax är också jättegott. Du kan till exempel göra en god rostad macka. Picknickbitar med dipp är ett supergott och mättande mellis på utflykten.