GRÖNTsalladertapas & smårätter

Sommartomat med dressing

In GRÖNT, sallader, tapas & smårätter on

Sommartomat med dressing

Sommarens drottning på tallriken

Om du smakar den här sommartomat med dressing kommer du att servera den hela sommaren, så snart tomaterna duger. Sedan kommer du att servera den om och om igen, varje år, och bjuda alla dina vänner på den.

Det var min kockvän Magnus Johansson (bild nedan), han med Skeppsholms Senap, som bjöd mig på den här ljuvliga skapelsen. Jag tjatade direkt efter receptet och sen har den rullat på, precis som jag skrev.

 

Sommartomat

Vad smakar sommartomaten?

Såklart är den här tomaten god året runt men tyvärr är inte tomaterna det, det fick bli en sommartomat.

Den söta tomaten möter den salta dressingen av sardeller, vitlök, olivolja och lite gräslök. Var inte rädd att det ska smaka fisk om du är känslig för det, för dressingen får bara härlig sälta och smakdjup från sardellerna.

Ett moln av riven Parmigiano Reggiano höjer sedan rätten till en dröm med sin unika umami och goda smak.

 

Sommartomat med dressing och parmesan

Praktisk bjudrätt

Sommartomaten är lätt att förbereda i god tid innan du ska äta den. Sedan är den snabb att iordningställa vid servering.

Rättens fulla potential avgör du med val av ingredienser men framförallt temperaturen på tomat och sås, som gör sig bäst i sommarvarm rumstemperatur.

 

Sommartomat med dressing och parmesan

Tips på variant av sommartomat

När inte tomaterna är i säsong och jag ändå är väldigt sugen på tomat, gör jag en variant av sommartomaten.

Jag rör ihop dressingen enligt receptet. Istället för att skeda den runt en hel tomat, skedar jag dressingen över skuren tomat och river över parmesan. Det blir mer som en tomatsallad eller tomatsalsa. Det smakar extremt gott på rostat bröd eller som ett tillbehör till en köttbit.

 

Sommartomat med dressing och parmesan

Steg

Gör så här

Tomat

Skär bort kvistfästet på tomaten, gör ett kryss i skinner på motsvarande sida.
Doppa tomaten i kraftigt kokande vaten tills skinnet börjar vika upp sig.
Kyl tomaten i en bunke med kallt vatten.
Skala tomaten och skär bort en tunn skiva där kvisten satt så att tomaten står stadigt.
Lägg tomaterna på hushållspapper tills du ska lägga upp dem på tallrik.
Låt stå i rumsvärme.

Sås

Tärna vitlök och sardeller i 1 mm stora tärningar.
Blanda vitlök, sardeller och peppar med olivoljan.
Låt även denna sås stå i rumsvärme som tomaterna.

Garnering

Plocka isär gräslöksblommorna.
Skär gräslöken i tunna ringar.
Lägg det i burk med tätslutande lock. Gärna i kyl om serveringen dröjer.

Hit kan du förbereda flera timmar innan det är dags att äta!

Dags att servera:

Lägg tomaterna i en djup tallrik.
Skeda såsen runt om.
Riv generöst med Parmesan direkt över tomaten.
Strö gräslök med blommor runt om.

Ingredienser

4 st normalstora tomater

Sås

4 st sardellfiléer
1-2 st vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 msk svartpeppar – grovt mald

Garnering

100 g Parmigiano Reggiano 24 månader
1 st litet knippe med gräslök
4 st gräslöksblommor

Annat grönt

Jag tipsar om annat grönt som passar på sommaren och som är favoriter:

Jordgubbsdressingen är supergod och peston till den grillade persikan är to die for. Lägg dressingarna på minnet att förgylla hela sommaren!

Sommarsallad med sötsyrlig prickig jordgubbsdressing

Grillad persika med mozzarella

Smaklig spis!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka