destillatDRYCK

Mackmyra Äppelblom

In destillat, DRYCK on

Mackmyra Äppelblom

 

Mackmyras nya säsongswhisky

Den 22 mars (2019) kommer nya Äppelblom att lanseras i begränsad upplaga så därför samlade Mackmyra pressen häromdagen på Spritmuseum i Stockholm för att presentera sin nya whisky Äppelblom.

Mackmyra Äppelblom

Mackmyra samarbetar med Christian Drouin

Vi träffade även den normandiske och framstående calvadosproducenten Christian Drouin som Mackmyra har samarbetat med för att skapa den här single malt whiskyn med äppeltoner. Till hjälp har Mackmyra slutlagrat whiskyn på Christian Drouins mättade ekfat från deras calvados.

Drouins ekfats toner från mogna äppelsmaker ger tillsammans med Mackmyras lätta äppel- och pärontoner en generös fatkaraktär med fint kryddig balans, berättar Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra.

Mackmyra Äppelblom

Vi smakar

Mackmyra Äppelblom är fruktig och lätt blommig i doften så den är en perfekt vår- och sommardrink. Smaken är givetvis tydlig från äpplen men även päron och citrus. Samtidigt är den lätt knäckig med en touch av vanilj (från bourbonfat och nya amerikanska ekfat).

Drick den som den är eller låt den göra följe med en ljummen äppelkaka.

Mackmyra Äppelblom

Christian Drouin Calvados

Guillaume Drouin gästar provningen, sonsonen i familjeföretaget och koncernchef. Han låter oss provsmaka tre olika calvados – yngst VSOP och deras klassiska Hors d’Age (lagrad minst 15 år). Till sist sippar vi på deras calvados lagrad i 20 år.

Jag blev upp över öronen förälskad i doften på VSOP – mjuk och sensuell av mogna äpplen och svagt mystiska och mörka dofter från mogna druvor. Kan man använda den som parfym?

Calvados är en delikat och fruktig dryck. När jag provade Äppelblom blev jag mycket imponerad över hur fint pärontonerna från Mackmyras fat gifter sig med de syrliga smakerna av citrus och äpple från våra fat, berättar Guillaume Drouin.

Hur provar man destillat?

När man provar destillat ska man inte bete sig som på en vinprovning vilket betyder att man inte snurrar på innehållet i glaset och sedan stoppar ner näsan. Gör man det blir man helt bedövad av spritångorna och kan inte urskilja någonting. Man kan möjligen vicka försiktigt på glaset.

Till Mackmyra Äppelblom fick vi smaka två snittar varav den ena med rödbeta x 2 – lätt rökt och syrad – var mycket lyckad till whiskyn (bild).

Mackmyra Äppelblom

Drouins anekdoter

Guillaume Drouin berättar flera trevliga anekdoter från gården i Normandie.

Farfar Drouin fick en gång i tiden så dåligt betalt för sina äpplen när han tog dem till marknaden att det inte ens täckte kostnaden för plockning. Han bestämde sig då för att ta dem med hem igen och där börjar familjeföretagets calvadoshistoria.

Christian Droin d.ä. börjar tillverka calvados av sina äpplen på fritiden och lagrar den i tjugo år utan att sälja. Det betyder att destilleriet har den största samlingen av vintage calvados och Christian Drouin d.y. och hans son Guillaume får en unik möjlighet att starta företaget med denna unika samling.

Om du är intresserad av vintage calvados

Till hösten (2019) kommer Christian Drouin att släppa ett antal vintage calvados i små partier på Systembolaget så håll utkik om du är intresserad.

Vill du smaka Christian Drouin vintage-årgångar kan du besöka Operakällaren i Stockholm som har en samling, läser jag (inte verifierat).

Guillaume Drouin från Christian Drouin Calvados

Lata bönder i Normandie

Guillaume Drouin (bild ovan) berättar att de bara plockar fallen frukt till sin produktion, inte från träden.

Det beror på att äppelträden är en hög sort för att korna ska kunna gå under grenarna. När frukten börjar mogna i träden så skakar korna grenarna för att få frukt för kor älskar äpplen. De första äpplena att då falla är defekta och korna äter dem. Korna klipper dessutom gräset. Bönderna i Normandie är lata, skrattar Guillaume. Sedan när resten av äpplena faller, är korna inomhus och de skördar från marken.

Fler Mackmyra säsongswhisky

Jag var på premiärprovningen av Mackmyra Grönt Te i mars (2020) om du vill läsa mer om den

Fakta

Fakta Mackmyra Äppelblom

Volym: 700 ml
Alkohol: 46,1 %
Pris: 598 kr
Art.nr: 40434-01
Lanseringsdatum: 22 mars 2019

Fakta Mackmyra

Mackmyra är pionjären och innovatören som startade den svenska whiskyexpeditionen. Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik.

Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky, spännande whiskyupplevelser och möjligheten att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat.

Mackmyra Äppelblom

Fler inlägg om Mackmyra

Intresserad av Mackmyra whisky?

Det finns några fler inlägg om Mackmyra som är en av mina favoriter. Jag tycker vi ska heja på våra duktiga svenska producenter som jobbar hårt och vågar sticka ut.

Läs till exempel om Mackmyras limiterade Grönt Te säsongswhisky eller om deras nya ambassadör Emil Åreng.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka