Pandoro

Pandoro – upphöjd till festtårta

Pandoro som betyder guldbröd är ett sött bröd/kaka italienare äter till jul och nyår. Formen är hög och ofta som en stjärna och man pudrar brödet med vaniljsocker (som alltid följer med förpackningen).

Panettone

Det finns även en variant som heter Panettone som har en fyllning av till exempel frukt, nötter eller choklad.

Var kan jag köpa?

Dessa gigantiskt höga kakor säljs i stora kartonger i specialbutiker och på nätet. De har lång hållbarhet.

Lidl hade italien-vecka nyligen och jag fyndade flera pandoro till mycket bra pris. Naturligtvis är det stor kvalitetsskillnad men ska kakan göras till en tårta är det inte så noga.

I januari/februari brukar det vara utförsäljning och då kan man passa på eller så har man sparat en från jul att ha längre fram. Håll utkik!

Pandoro med mascarponefluff

Hur smakar pandoro?

Vi älskar Pandoro i vår familj! Den är god att äta som den är, konsistensen är lite som brioche, fluffigt, lite segt (alltså inte smuligt), ni vet sådär när man får en lång bit när man drar av en munsbit. Smaken är lite speciell.

Pandoro som snabb jultårta

Här kommer ett jättebra tips på en supersnabb och god tårta/dessert:
Skiva din pandoro och lägg ihop den som en tårta. Om man vrider varje skiva ett steg får man en julgran och det ser extra läckert ut till jul :))

Pandoro med mascarponefluff

Så här gjorde jag pandorotårtan

Den här kvällen gjorde jag mascarponefluff och la ihop pandorotårtan med tunna skivor blodapelsin. Både gott och vackert.

Vi var inte så många så jag skar av toppen och sparade till senare. Som sagt, pandoron håller ett bra tag om man är noga med att lägga tillbaka den i förpackningen.

Ett annat tips är att rosta skivor till en lyxfrukost.

Varianter på fyllningar

Jag skulle vilja påstå att vilka bär eller vilken frukt som helst smakar bra till, eller sylt. Nötter och choklad till är också gott, många fyller pandoron med nutella.

Man behöver heller inte göra mascarponefluff utan vispad grädde eller vaniljkräm funkar också. Har du ingen pandoro men är sugen på lite marscarponefluff med bär och frukt, gör exakt samma sak med sockerkaksbottnar.

Jag tycker att mascarponefluff bidrar till en italiensk helhetskänsla och kvällen till ära blev det även blodapelsiner från Sicilien (som är i säsong). Fulländat!

Pandoro med mascarponefluff och blodapelsin

Filéa citrusfrukter

Så här gör du citrusfiléer om du vill servera det till.

Pandoro med mascarponefluff

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka