Citrusfiléer – så här gör man

 

Att filéea citrusfrukter

Det är något speciellt med citrusfiléer. Det inte bara ser tjusigt ut, det smakar otroligt gott och saftigt när man slipper hinnorna och det vita som mest smakar beskt.

Ibland får man lyxa till det. När man har skurit citrusfiléer ett antal gånger går det snabbt. Att lägga upp filéead apelsin på vintern när de är som bäst är något av det godaste godiset. Inte nog med att det är extra gott och tjusigt, det doftar också underbart.

Ska man göra ett snyggt upplägg till till exempel en dessert eller dekorera en tårta, måste man veta hur man gör.

Samma metod gäller såklrt till alla citrusfrukter – t ex citron, lime, grape, blodapelsin.

citrusfiléer

Så här gör du

Skär av toppen och botten så frukten står stadigt. Skär bort allt skal inklusive allt det vita – uppifrån och ner och hela vägen runt om. Är det svårt att komma hela vägen ner är det bara att vända på frukten och skära från andra hållet – uppifrån och ner – för att få bort det sista.

Håll sedan frukten i handen och skär ut citrusfiléerna mellan de vita mellanväggarna, som när man bläddrar i en bok. Använd en riktigt skarp kniv annars går det inte. Var försiktig!

Istället för att skära ut citrusfiléer kan man göra första momenten och ta bort skal och allt det vita. Skär sedan frukterna i tunna skivor istället (se nedan).

Kasta inte resterna utan att först pressa ur all saft.

citrusfiléer

Blodapelsiner från Sicilien

De här vackra blodapelsinera från Sicilien är toppen just nu och i säsong. Jag ville ha tunna skivor till en tårta med pandoro så jag valde att bara göra första momentet:

Skär av toppen och botten så frukten står stadigt. Skär bort allt skal inklusive allt det vita – uppifrån och ner och hela vägen runt om.

Sedan skar jag mycket tunna skivor tvärs över frukten med en supervass kniv. Det blir väldigt dekorativt.

 

Pandoro med mascarponefluff och blodapelsin
Pandoro

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka