GRÖNTLCHF & LOWCARBSOPPAvegetariskt

Italiensk tomat- och grönsakssoppa

In GRÖNT, LCHF & LOWCARB, SOPPA, vegetariskt on

Italiensk tomat- och grönsakssoppa

Grönsakerna ger härligt tuggmotstånd

Jag hade grönsaker kvar efter pizzasåsen jag lagade häromveckan och tänkte att om det blev en god tomatsås blir det säkert även en god soppa.

Italiensk tomat- och grönsakssoppa är lowcarb och behöver inte redas. Soppan är inte slät utan grönsakerna mixas i småbitar och ger sedan gott tuggmotstånd.

Årstiden och storleken på grönsakerna avgör mängden men det är inte så noga. Du kan såklart göra grönsakssoppan på färska örter och färska tomater. Köper du burktomater, välj gärna Mutti eller annat kvalitetsmärke (stor kvalitetsskillnad).

Tomat- och grönsakssoppan passar som festmat, vardagsmat, lunch, mellanmål, förrätt, varmrätt mm. Servera gärna en skiva gott italienskt lantbröd till.

 

Italiensk tomat – och grönsakssoppa

4 pers

olja
1 liten gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1 msk torkad basilika
2-3 morötter
1-2 palsternackor
2 brk krossade tomater à 400 g (gärna Mutti)
1 lit grönsaksbuljong
1 msk vitvinsvinäger
4-5 dl mjölk el grädde
2 dl riven parmigiano reggiano (parmesan)
salt
peppar
citronsaft

Crunch:
frökex valfri favoritsort, hackat/brutet
lite riven parmiginao reggiano (parmesan)
någon italiensk örtkrydda

Gör så här:

1. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i stekpanna på medelvärme i 5 min. Tillsätt tomatpuré och de torkade kryddorna. Låt fräsa några minuter. Ta upp och lägg i en kastrull som sedan soppan kan puttra i.

2. Dela morötter och palsternackor i några bitar så de går ner i en mixer. Mixa dem till småhack. Värm lite ny olja i stekpannan och fräs grönsakerna 7-8 min. Lägg i kastrullen tillsammans med löken. Blanda.

3. Tillsätt tomaterna, vinäger och grönsaksbuljongen i kastrullen. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt soppan koka upp och sedan småputtra 30 min-1 tim. Rör då och då.

4. När servering närmar sig ska soppan göras färdig. Slå i mjölk eller grädde och låt försiktigt sjuda 10 min. Tillsätt parmigiano reggiano (parmesan) och låt osten smälta. Smaka av igen och korrigera kryddningen.

5. Vid servering – pigga upp soppan med några droppar färsk citronsaft och servera med crunch-topping som du bara hackar ihop.

 

Italiensk tomat- och grönsakssoppa

Italiensk tomat- och grönsakssoppa

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka