ARTIKLARevents

2018 års vinnare till Gulddraken

In ARTIKLAR, events on

Ikväll utsågs vinnarna till Gulddraken 2018, Stockholms bästa krogar och kaféer. Kategorierna är Bar, Kafé, Krog Budget, Krog Mellan, och Krog Lyx.

Det är Dagens Nyheter som sedvanligt sedan 2011 premierar och lyfter ställen i Stockholm som under året levt upp till juryns – Krogkommissionens – höga krav inom service, upplevelse och ambition.

Hemliga Krogkommissionen utgörs av representanter från DN:s redaktion som anonymt testat de nominerade vid flera tillfällen. Smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i köket avgör också bedömningen.

 

Gulddraken

 

Prisutdelningen ägde rum på Fotografiska och galan leddes av DN:s krogredaktör Elin Peters samt systrarna Julia och Jessica Frej.

Jessica Frej ledde kompetent prisutdelningen och hennes värme och fina leende sätter guldkant på det allting – underbara Jessica!

Gulddraken

Kategori Bar

VINNARE: Folii

Motivering: Pålitlig och passionerad, samtidigt nördig på ett sympatiskt och prestigelöst sätt. Hos vinnaren i barkategorin smälter mat, dryck och musik samman till en trivsam helhet, en kvarterskrog av sällan skådat slag i Stockholm.

Kategoridefinition: ”Stockholm har blivit en lysande barstad och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails.”

De nominerade var:
Lådan, Luntmakargatan 63
Folii, Erstagatan 21
Apropos, Sankt Eriksplan 5
Penny & Bill, Grev Turegatan 30
TAK, Brunkebergstorg 2-4

 

Kategori Krog mellan

VINNARE: Kagges

Motivering: Bra mellanpriskrogar finns det gott om. Men vinnaren i kategorin sticker ut – inte minst tack vare sitt goda humör. Här serveras vi vacker, vällagad och ekologiskt medveten mat på lokala, ofta gröna, råvaror och vi längtar ständigt tillbaka.

Kategoridefinition: ”Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.”

De nominerade var:
Portal, St Eriksplan 1
Tegelbacken, Tegelbacken 2
Sushi Oi, Karlavägen 36
Ichi, Timmermansgatan 38B
Kagges, Lilla Nygatan 21

 

Kategori Krog budget

VINNARE: Brisket and Friends

Motivering: Bakom den ruffiga ytan serveras genuin och smakrik lunch och brunch av ett slag vi verkligen inte är bortskämda med. De smaskiga, smältande möra köttstycken vi äter här motiverar väl den extra restid som krävs för att ta sig ut till ”dieseldalen”.

Kategoridefinition: ”Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.”

Dos Locos, Flemminggatan 39
Brisket and Friends, Upplagsvägen 18
Falloumi, Ringvägen 127
Taku Taku, Siroccogatan
Raamen, Teatern Ringen, Götgatan 132

 

Kategori Krog lyx

VINNARE: Soyokaze

Motivering: Här är det ”less is more” som gäller. Avskalat, intimt, pyttelitet och sublimt. Här får man som gäst en unik upplevelse där råvaran står i centrum medan man bjuds på en enastående enmansshow

Kategoridefinition: ”Till lyxkrogarna går vi för att få en extraordinär matupplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om.”

Adam/Albin, Rådmansgatan 16
Rutabaga, Södra Blasieholmshamnen 6
Gastrologik    Artillerigatan 14
Oaxen krog, Beckholmsvägen 26
Soyokaze, Frejgatan 3

 

Kategori Kafé

VINNARE: Fosch Artisan Pâtisserie

Motivering: Först är det bakverken man fastnar för, små läckra konstverk. Men när man lyfter blicken är det tydligt att hos vinnaren i kafékategorin går samma hantverkskunnande igen i allt från frukostfrallor och sallader till semlor med glimten i ögat.

Kategoridefinition: ”Ett Stockholmskafé gränsar idag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.”

Gast, Rådmansgatan 57
Mr Cake, Rådmansgatan 12
Fosch artisan pâtisserie,  Löjtnantsgatan 8
Mahalo, Hornsgatan 61
Bageri Petrus, Swedenborgsgatan 4b

 

Man brukar säga att ”alla var här” men ikväll var det verkligen så att alla var här. Allt flöt på, det var trångt som i en sardinask och varmt som i en napoletansk pizzaugn, men vad gör det när det är hög stämning och så många att krama om och prata med en stund. Det var bara i den högst temporära, primitiva garderoben som det rådde totalkaos, med betoning på total.

Vi ska inte glömma bort några goda grejor som det bjöds på. Vi fick två vegetariska (såklart) goda munsbitar från Fotografiska Restaurangen med fantastiska Paul Svensson i spetsen.

Vi drack Red Stripe vilka var en perfekt törstsläckare i värmen. De bjöd även på supergoda Cassava crisps till ölen.

Vinet orkade jag inte tränga mig fram till.

Gulddraken
Gulddraken

 

Hej då Gulddraken, vi ses igen nästa år!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka