Fantastisk risonipasta! Idag slår jag ett slag för denna otrendiga superanvändbara pasta.

Risoni är den lilla pastan som ser ut som ris. Pastan blev populär och trendig för en tio år sedan och fanns med på många sommarbufféer. Trender faller i glömska för en massa nytt, hälsosamt och roligt som pockar på uppmärksamhet.

Nu trendar jag i alla fall till risoni igen och hurrar för dess perfekta egenskaper i en sallad. Här är skälen:

1. smakar mycket gott – varm som kall
2. håller ihop en rätt/sallad med massor av godsaker – man kan blanda vad som helst – klibbar inte
3. man kan göra till många eller stora mängder till buffé och den håller sig fräsch
4. lätt och snabbt
5. passar de flesta
6. billigt

Ja, nu när jag påminner er så kommer ni ihåg hur bra det var, eller hur?

Mitt bästa tips för maxad smak är att slå en vinägrett över risonin medan den är varm. Den drar sedan i sig smakerna och blir svinegod, som söte mannen säger.

Här har jag gjort en risonisallad med asiatiska smaker men som du snabbt räknar ut kan man blanda vilka favoritsmaker som helst :) Receptet har många steg men det är enkelt.

Risonin, kycklingen och såsen kan förberedas dagen före servering.

Om det är grillkväll kan man såklart grilla kycklingen separat och servera pastasalladen bredvid. Hinner man inte marinera kycklingen är det bara att krydda och grilla. Broccolin kan också hamna på grillen om man vill och serveras separat eller blandas med pastan när den svalnat lite.

Skippa kycklingen helt och håll salladen vegetarisk.

 

Risonisallad med asiatiska smaker

6 pers (räcker till många många fler på buffé, öka på kycklingmängden)

600 g kyckling (jag använde Kronfågels Minutfiléer, extrapris hos MatHem och goda :)

Min kycklingmarinad (läs mer):
1/2 dl färskpressad citronsaft (1 citron)
2 msk finriven färsk ingefära
1 1/2 tsk gochugaru, koreanskt chilipulver eller paprikapulver + lite cayennepeppar el chiliflakes
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
1/2 msk socker
2 msk flingsalt
1/2 dl olja

500 g risoni

Risonivinägrett:
2 msk god vitvinsvinäger (ej balsam)
1/2 dl neutral olja
smaka av med droppar av limesaft, sesamolja och salt när vinägretten är i pastan

2-3 stånd broccolibuketter
1 lit blandad sallad – jag köpte spenat och ruccola
2 röda chilifrukter

Kall sås med sriracha och citron (läs mer):
1 1/2 dl majonnäs eller köpt
2 1/2 dl yoghurt, tjock t ex turkisk
2 tsk sriracha (ta mer om du älskar chilihetta)
2 st vitlöksklyftor (bara en om klyftan är stor)
2 msk limesaft, nypressad (eller citron)
2 nypor salt

Till servering:
1 lime i små klyftor
hackade salta jordnötter (ca 2 dl)
massor med färsk koriander (ca 2 krukor)
Sriracha
sesamolja, gärna av rostade sesamfrön

 

Gör så här:

1. Marinera kycklingen, gärna dagen före, annars några timmar.

2. Koka risoni i rejält saltat vatten och enligt instruktionerna på förpackningen. Medan den kokar vispar du ihop vinäger och olja. Låt risonin rinna av några minuter i ett durkslag och slå upp den i en rejält stor skål så du har svängrum att blanda. Slå vinägretten över medan pastan är varm. Blanda med något mjukt redskap i silikon så att inte pastan skadas. Smaka av med några droppar sesamolja, lite limesaft och salt.
Om salladen ska serveras nästa dag, låt pastan svalna och förvara den i kylen.

3. Gör majonnäs till såsen eller mät upp färdigköpt. Följ sedan stegen i länken. Gör gärna även såsen dagen före.

4. Förbered broccolin (görs samma dag den ska serveras). Skölj, skaka av vattnet och skär av buketterna och dela dem i mindre buketter, tänk munsbit (spara stammarna till en annan rätt). Låt buketterna torka en stund.

(Tips: När du delar broccoli- och blomkålsbuketter lägger du buketten med stammen upp. Skär bara genom stammen, håll kvar kniven och bryt buketten så delar den sig naturligt utan att man skär sönder blomman).

4. Stek eller grilla kycklingen. Låt vila och svalna en stund. Förvara kycklingen i kylen om du gör den dagen före. Skär sedan tunna skivor när det är dags att lägga ihop salladen.

5. Skölj spenat och ruccola (eller andra blad du valt). Slunga dem torra. Mät upp cirka en liter, hälften av varje (eller vad du tycker). Blanda dem i en skål och pressa lite limesaft över samt ett par droppar sesamolja. Blanda.

6. Sota broccolibuketterna i omgångar. Häll några droppar olja i en het stekpanna. Lägg i buketterna (kanske 1/3 åt gången), pudra med lite vitlökspulver och lite salt. Låt buketterna få rejält med färg på lite över medelvärme utan att bränna dem. Rör inte runt utan låt ligga tills de får fin mörk färg (ser nästan bränt ut) och vänd dem sedan. Ta några nya droppar olja till varje omgång och fyll eventuellt på under tiden om det behövs.
Ha koll för det går fort. Man kan inte göra annat under tiden. De ska ha tuggmotstånd kvar så det tar bara minuter. Det är värt all kärlek för de smakar gudomligt gott när de är sotade och klara.

7. Dags att blanda pastasalladen. Låt allt få rumstemperatur om pastan, kycklingen och såsen stått i kylen över natten. Skiva kycklingen i så fall tunt. Skiva eller hacka chilifrukterna (ta bort frön och väggar för mindre hetta). Blanda med pastan. Vänd ner kycklingskivor, sotade broccolibuketter och de gröna bladen.

8. Många har svårt för koriander så hacka den grovt och servera den i en skål bredvid. Samma sak med jordnötterna, någon kan vara allergisk så servera dem separat. Skär små små limeklyftor och lägg på ett fat så var och en kan pigga upp sin portion. Ställ en flaska sesamolja och en flaska Sriracha för påfyllning för de hugade. Den kalla såsen serveras också bredvid i en skål.

Alltså, gott så man gungar av stolen!

Asiatisk pastasallad

Risonosallad med asiatiska smaker

Äter risonisallad

2 Kommentarer

  1. Monika 4 år sedan

    Hej Monika!
    Tack för att du tipsade om risoni. Vet att det är gott i sallader men som du nämnde man glömmer bort maträtter!
    Ha en fortsatt skön pingst!
    Monika

    • Författare
      Monika 4 år sedan

      Hej Monika! Javisst är det mycket som glöms bort som är himla bra. Vi hade fint väder över pingsten och jag hoppas ni också hade det bra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka