Julsallad med saffran och grönt
Julsallad på glöggmys
Ett stort gäng journalister och bloggare inom mat och bak var inbjudna av Lucia Choklad till ett glöggmys i matbutiken Cajsa Warg i Stockholm. Cajsa Wargs supertrevlige Patrik var värd för minglet.
Jag har hållit i otaliga matlagningskvällar på Cajsa Warg och kan varmt rekommendera deras events med trevlig 3-rätters matlagning i proffskök, att sedan intas i en privat mysig matsal med en liten terass. De bästa råvarorna hämtas av deltagarna gemensamt i butiken.
Lucia Choklad är en italiensk starkvinsglögg som finns på hyllan hos Systembolaget i ett hundratal butiker under julen. Den är omtyckt för sin eleganta smak med glöggkryddor och sin diskreta chokladton från rostade kakaobönor.
Skapa något gott till glöggen
På plats fick vi i uppdrag att med fria händer skapa goda tillbehör till glöggen – matigt eller sötsak. Bara att dela upp oss två och två, ta en korg och gå ner i den charmiga butiken och plocka ihop ingredienser.
Jag och Zeina från Zeinas Kitchen bestämde oss för att göra en fräsch, nyttig julsallad till julbordet eller julminglet – en julsallad som också smakar bra tillsammans med glöggen.
Zeina la även till sitt favorittilltugg – dadlar med ädelost. Gör en skåra i dadeln och lägg i en bit av din favoritädelost. Mmm.
Julsallad på julbordet eller som ensamrätt
Zeina och jag skapade en underbart god julsallad som lättar och friskar upp julbordets annars tunga mat.
Julsalladen smakar mycket bra till det varma på julbordet – till exempel till julskinkan, korvarna, köttbullarna eller chark.
En brödbit till julsalladen är perfekt eller strö krutonger över den om du vill ha den lite matigare som ensamrätt.
Steg
- Vispa ihop alla ingredienser utom saffran till dressingen. Smaka försiktigt av med saffran, lite åt gången och ställ sedan åt sidan.
- Filea citrusfrukterna. Så här gör du!
- Repa bladen och finhacka grönkålen. Krama in dressingen i kålen (ej spenaten). Lägg upp spenaten och kålen på ett fat. Vänd runt.
- Garnera med citrus, granatäpplekärnor och pumpakärnor.
Ingredienser
Salladen
- 250 g grönkål
- 100 g spenat
- 4 små valfria citrusfrukter – apelsin/ blodapelsin/blodgrape/klementin
Dressing
- 0,5 dl finare vinäger (mjuk i smaken)
- 1 msk dijonsenap
- 0,5 chili, hackad (el mer för starkare)
- 5 msk olivolja
- ½ paket saffran (valfritt/mängd efter önskad smak)
- 1 tsk honung, ca (smaka av)
- 0,5-1 dl hackad persilja
- 1 nypa salt
- granatäpplekärnor, till garnering
- rostade pumpakärnor, till garnering
Andra sallader
Jag har tidigare gjort en annan liknande Julsallad med kål, nötter och frukt så du har två att hämta inspiration ifrån.
Det finns även några goda kålsallader som passar bra så här i kalla december – Apelsin- och karamellkokt savoykål eller Bryssel- och grönkålssallad.
Mer om Lucia Choklad
Jag har varit på event tidigare med Lucia Choklad. Den gången var vi på Brillos Bageri som då leddes av bagarvärldsmästaren Håkan Johansson.
För drygt ett år sedan öppnade han Nockeby Bageri på Nockeby torg i Bromma.